Objavljeno: 11.2.2003

iSCSI bo kmalu pravi standard

Protokol iSCSI, ki predstavlja temelj za novo generacijo pomnilniških sistemov z dostopom prek IP povezav, bo kmalu pridobil odobritev s strani organizacije IETF. S tem so se pobudniki standarda odločili narediti radikalni korak, s katerim naj bi pospešili sprejetje standarda. Proizvajalci imajo tako le še kratko obdobje za pripombe, sicer pa bodo prvo različico standarda zamrznili.

Nekateri proizvajalci so namreč doslej kritizirali predlog protokola iSCSI, ki virzualizira prenos SCSI signalov prek omrežja IP in s tem omogoča, da računalniki do pomnilniških sistemov na omrežju dostopajo funkcionalno enako, kot do svojih lokalnih diskov. Predlogu so namreč doslej očitali, da še ni dovršen in kot tak ne more predstavljati temelj za pomnilniški standard prihodnosti. Toda mnogi menijo, da je to v veliki meri tudi politično dejanje nekaterih, ki ščitijo druge interese na področju pomnilniških sistemov.

Doslej sta le IBM in Eurologic v svojih sistemih uporabila protokol iSCSI, drugod pa so doslej prikazali le prototipe. EMC ima tako v svojih laboratorijih že delujoč sistem Clariion, ki uporablja protokol iSCSI, HP pa je nedavno prikazal svoje prve usmerjevalnike in stikala, ki podpirajo tudi protokol iSCSI. Po sedanjih načrtih naj bi HP iSCSI uporabil v pomnilniških sistemih proti koncu leta. Zaradi teh napovedi in dejstva, da je na trgu vse več iSCSI združljivih vmesnikov za računalnike analitiki pričakujejo, da bo trg izdelkov zaživel v drugi polovici letošnjega leta.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji