Objavljeno: 16.6.2011

Iskanje s slikami in besedo

Google je na posebnem dogodku Inside Search predstavil nekatere novosti, ki prihajajo v njihov osrednji spletni iskalnik. Po vzoru iskalnika na telefonih Android bo odslej mogoče iskati s pomočjo govora tudi na namiznih in prenosnih računalnikih, če uporabljamo brskalnik Chrome. Seveda le v nekaterih izbranih jezikih.

Zato pa utegne biti zanimivejša možnost iskanja po spletu s pomočjo predložitve fotografije. Dovolj je, da izbrano fotografijo iz domačega računalnika odvlečemo v iskalno vrstico iskalnika Google Images (deluje v brskalnikih Chrome in Firefox, v slednjem s pomočjo dodatka), nakar bo algoritem naredil najboljšo analizo zadetkov in poiskal spletne strani z enako ali podobno vsebino. Vzamemo lahko denimo fotografijo kraja iz zadnjih počitnic in na podlagi iskalnika poiščemo več informacij o tem, kar smo fotografirali.

Google je obenem predstavil tudi tehnologijo Instant Pages, ki predstavlja sodelovanje med spletnim iskalnikom in brskalnikom Chrome. S pomočjo te tehnologije naj bi Google skrajšal čas nalaganja iskanih spletnih strani za 2 do 5 sekund. Algoritem namreč skuša predvideti, kateri zadetki v iskalniku so najbolj relevantni in na podlagi tega vnaprej v ozadju naloži spletne strani ter s tem pohitri prikaz, če in ko se uporabnik odloči zanjo. Instant Pages bodo vgradili v naslednjo beta različico brskalnika Chrome.

http://images.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji