Objavljeno: 11.3.2011

iSwifter - končno Flash za iPade?

Podpora za Adobe Flash je ena od tistih stvari, ki jo veliko uporabnikov najbolj pogreša na sicer zelo priljubljenih tabličnih računalnikih Apple iPad. Zaradi nesoglasij med Applom in Adobom žal še lep čas, če sploh, ni za pričakovati uradne podpore. Toda to ne ovira spretne programerje, da bi želeno podporo uporabnikom prinesli po ovinkih.

Na iPadih je že nekaj časa na voljo dokaj priljubljen spletni brskalnik Skyfire, ki zna med drugim prekodirati nekatere gradnike narejene v Flashu (specifično video posnetke), da so ti nato gledljivi in uporabi na Applovih tablicah. Za dosego tega cilja vsebino za uporabnika sproti v realnem času prekodirajo na oddaljenih strežnikih.

Enako zamisel zdaj nudi nov program z imenom iSwifter, ki obljublja še precej več, saj njegovi avtorji trdijo, da znajo prikazati prav vse (ali pa vsaj večino) spletnih strani, filmov in iger, ki so narejeni v tehnologiji Flash. Prvi hitri testi kažejo, da program kar dobro opravlja svojo nalogo, čeprav ne povsem brez težav.

Program uporabniku nudi na začetku dve možnosti - pogajanja priljubljenih in preverjenih iger, ki deluje vzorno in možnost brskanja po spletnih storitvah in straneh v Flashu. V praksi je vseeno nekaj stvari, ki moti. Najprej je tu dejstvo, da program zaradi varnosti (kraje identitet) praktično ne podpira lokalnega medpomnilnika, kar pri nekaterih spletnih storitvah zahteva nenehno vnovično prijavljanje uporabnikov. Ker so nekateri strežniki storitve iSwifter v tujini, nas lahko lokacijsko zavedne aplikacije začnejo spraševati o novi lokaciji (na primer na Kitajskem).

Dejstvo je, da je zelo veliko vsebin, predvsem iger, slabo optimiziranih za delo z zaslonom na dotik, kar se vidi v nezveznem, cukajočem delovanju. Programi, ki zahtevajo krmiljenje s smerniškimi tipkami in na osebnem računalniku delajo povsem OK, bodo imeli na iPadu nepremostljive težave, saj vgrajena zaslonska tipkovnica ne podpira emulacije teh tipk.

Toda to so težave, pri katerih avtorji že razmišljajo o možnih rešitvah. iSwifter je kljub vsemu nadvse uporaben program, če želimo občasno dostopati do strani ali aplikacij v Flashu. Povrh vsega je program trenutno brezplačen, čeprav avtorji načrtujejo minimalno nadomestilo (79 centov) za polno različico, ki ni časovno omejena.

http://itunes.apple.com/us/app/iswifter/id388857173?mt=8

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji