Objavljeno: 2.7.2002

Itanium 2 in Opteron tudi že z osnovnimi vezji

Že dolga leta so reden spremljevalec novih procesorjev tudi osnovna vezja, ki proizvajalcem omogočajo uporabo procesorjev v računalnikih. Tako je tudi z Intelovo novostjo Itanium 2 in AMD-jevim tekmecem Opteronom. Strežniška procesorja še nista uradno naprodaj, vendar se že ve kdo jih bo podprl in s kakšnimi osnovnimi vezji.

Intel razvija svoje osnovno vezje 870 (oz. E8870), ki bo podpiralo pomnilnik DDR200 (PC1600). Poleg tega vezja bodo ob predstavitvi procesorja (v juliju) na voljo še štirje izdelki tekmecev: Hewlett-Packardovo vezje zx1, Hitachijev ColdFusion-2, IBMova Enterprise X-Architecture in še neimenovano NECovo vezje. Bull in Unisys za svoje potrebe (večja večprocesorska podpora) prilagajata Intelovo vezje E8870. Zanimivo, da med podporniki ni Broadcomovega podjetja Serverworks, ki je zelo uspešno z vezji za procesorje Xeon. Predstavniki Serverworks pravijo, da bodo tako Itanium kot Itanium 2 >>preskočili<< in počakali na hitrejši Deerfield, ki naj bi na tržišče prišel leta 2003. Podjetje tudi ne obljublja popolne zvestobe le Intelu in ne izključuje možnosti razvoja osnovnega vezja za AMDjev Opteron.

AMD za svoj procesor razvija vezje serije 8000, pridobil pa je še podporo razvijalcev ALi, ATI, nVidia, SIS in Via. Podporo je najavila tudi skupina neodvisnih proizvajalcev matičnih plošč.

Intelovo vezje 8870 v osnovi omogoča do 8 procesorske sisteme, pri čemer je možno zgraditi tudi večprocesorske sisteme, vendar na podlagi nestandardnih stikal. Za ta namen bo Intel posebej prodajal stikalo E9870, ki podpira gradnjo do 512 procesorskih sistemov. AMDjevo vezje 8000 za medsebojno povezovanje uporablja tehnologijo Hypertransport. V osnovi je podprtih do 8 procesorjev, v teoriji pa je moč na podlagi Hypertransporta izdelati sisteme z neomejenim številom procesorjev.

http://www.intel.com

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji