Objavljeno: 14.2.2003

Itanium podaljšal življenje OpenVMS-u

HP-jevi inženirji so uspeli zagotoviti delovanje operacijskega sistema OpenVMS na strežniku HP i2000 s procesorjem Itanium. To je bil eden od ključnih korakov, ki je OpenVMS-u ob njegovi 25. obletnici podaljšal obstoj. HP namreč vse več novih strežnikov opremlja s procesorji Itanium, zato je moral to preizkušnjo prestati tudi OpenVMS. Slednji ni operacijski sistem, ki bi ga množično uporabljali, kljub temu pa ga uporablja nekaj pomembnih HP-jevih strank kot so bolnišnice, borze in telekomunikacijska podjetja. Večini operacijski sistem ustreza, zato ga nameravajo uporabljati tudi v prihodnje.

To pa ni bila prva prelomnica za OpenVMS. Nekoč je bil ta operacijski sistem kronski dragulj podjetja DEC in se je imenoval VMS. Deloval je skupaj z Digitalovo strojno opremo VAX, prvič pa so ga predstavili leta 1977. Digital ni uspel preživeti na računalniškem trgu, zato ga je leta 1998 prevzel Compaq, slednji pa se je lani združil s HP-jem. HP se je po združitvi soočil tudi z vprašanjem, kaj naj stori z VMS-om oziroma, kako naj zadovolji stranke, ki so uporabljale VAX in VMS. Takrat je padla odločitev za preobrazbo v Alpha VMS, ko pa so slednjega pripravili za delovanje v okolju Unix, je dobil zdajšnje ime OpenVMS.

OpenVMS je nameščen na približno 400 tisoč strežnikih po vsem svetu. Eno od najmočnejših orožij OpenVMS so gruče (clustering), ki omogočajo povezovanje dveh ali več sistemov, tako da drug sistem prevzame delovanje v primeru izpada. OpenVMS-u se zaenkrat kar dobro piše, saj bodo operacijski sistem z Intaniumom podprle glavne programske hiše kot so Oracle, Computer Associates, BMC in BEA Systems, prav tako pa tudi okrog 85 odstotkov specializiranih programskih podjetij.

HP-jeva posadka, ki bdi nad OpenVMS-om je lahko zadovoljna s trenutnim razvojem dogodkov. OpenVMS je začel pred kratkim poganjati tudi programe v Javi, HP-jeva odločitev za Itanium pa pomeni proizvodnjo ene linije izdelkov z različnimi operacijskimi sistemi - OpenVMS, Linux, Windows in HP-UX. Do sredine prihodnjega leta naj bi HP predstavil strežnike OpenVMS z dvema, štirimi, osmimi in morda šestnajstimi procesorji. Do konca leta naj bi luč sveta ugledali različici z 32 in 64 procesorji, v letu 2005 pa morda tudi strežniki Superdome OpenVMS s 128 procesorji.

Kljub dobrim nameram pa to ne zagotavlja preživetje tega danes že nišnega operacijskega sistema in prav lahko se zgodi, da bo OpenVMS-ova zvezda v prihodnosti ugasnila zaradi bolj razširjenih konkurenčnih izdelkov.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji