Objavljeno: 20.11.2003

ITU razvršča Slovenijo visoko na lestvici informacijskih družb

Nedavna raziskava mednarodnega telekomunikacijskega združenja ITU je razkrila, da ima Slovenija enak dostop do visoke tehnologije kot Francija, Italija in Nova Zelandija. ITU je v okviru letnega poročila o razvoju globalnih telekomunikacij za leto 2003 objavil tudi razpredelnico z indeksi Digital Access Index, ki ponazarjajo stopnjo razvitosti informacijske družbe in trga v posameznih državah sveta.

Indeks sestavljajo taki parametri, kot so razvitost telekomunikacijske infrastrukture, kakovost storitev, stopnja rabe interneta, pa tudi dostopnost visoke tehnologije in stopnja izobraženosti populacije. Indeks je izražen z oceno med 0 in 1, kjer ocena 1 pomeni najvišjo stopnjo razvitosti informacijske družbe in zlasti dostopa do visokih tehnologij.

Rezultate in države so raziskovalci uvrstili v štiri skupine, v najvišjo pa se je prvič uvrstila tudi Slovenija. Na prvih mestih s0 sicer Švedska (indeks 0,85), Danska (0,83), Islandija (0,82) in Južna Koreja (0,82). ZDA so razvrščene v prvo skupino z rezultatom 0,78, Nemčija pa je zabeležila indeks 0,74. Slovenija je v skupini z Novo Zelandijo, Italijo in Francijo, za nami pa je Izrael z oceno 0,70.

Seveda pa je na svetu še precej držav z izredno nizko stopnjo razvitosti in dostopa do visoke tehnologije ter telekomunikacij. Na zadnjih treh mestih so Mali (0,09), Burkina Faso (0,08) in Niger (0,04).

http://www.itu.ch

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji