Objavljeno: 24.8.2012

ITU sprejel standard UHDTV

Mednarodna organizacija ITU, ki deluje v okviru organizacije OZN, je postavila temelje za prihodnjo generacijo televizijskih programov s sprejetjem splošnega standarda slike visoke ločljivosti, imenovane tudi UHDTV 8K. Novi standard narekuje ločljivost 7680 x 4320 pik, kar je okoli 16-krat več, kot pri sedanjem standardu HDTV (1920 x 1080 pik). Obenem so določili minimalno frekvenco osveževanja slike 120 Hz, kar je dvakrat več kot pri sedanjih signalih.

Standard predvideva tudi možnost uporabe nižje ločljivosti 3840 x 2160 pik (4K), kar se bo v bodoče odražalo podobno, kot je danes z ločljivostmi 720p in 1080p. Zagotovljena bo torej združljivost. Na Japonskem, kjer so najbolj zagreti za novi standard ultra visoke ločljivosti, predvidevajo, da bo nacionalna televizija NHK v novem standardu oddajala nekje okoli leta 2020. Pred tem bodo naprave uporabne predvsem za predvajanje posnetih vsebin. Praktična implementacija je tako daleč zlasti zaradi nekoliko bolj počasnega razvoja učinkovitih algoritmov za kompresijo velike količine podatkov, ki bi jo prenašali prek kabelskim omrežij, pa tudi prek etra.

Proizvajalci med tem postopoma v prodajo pošiljajo prve izdelke z ločljivostjo 4K. LG je v Južni Koreji nedavno začel s prodajo 84-palčnega televizorja s tovrstno ločljivostjo. Še v letošnjem letu bo ti storil tudi Sony. Svoje prototipe na to temo sta že pokazala tudi Sharp in Panasonic. Sony in JVC pa s ta med tem objavila prve projektorje z ločljivostjo 4 K.

http://www.itu.int

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji