Objavljeno: 2.8.2011

Iz našega arhiva: Domači strežnik 2011

Leta 2007 je Microsoft prvič izdal strežnik za domačo rabo, imenovan Windows Home Server. Težko rečemo, da je izdelek obnorel svet, vsekakor pa je imel, oziroma ima kar nekaj zadovoljnih uporabnikov. Po skoraj treh letih smo končno dočakali novo različico Windows Home Server 2011, ki so jo razvijali pod kodnim imenom "Vail". Vendar pa ta različica ni povsem to, kar smo zvesti uporabniki pričakovali. Je to res slabo?

Za tiste, ki se z Windows Home Server (WHS) še niste srečali, povzemimo, kaj to sploh je. Microsoft je to različico svojega strežnika namenil domovom in majhnim podjetjem. Gre za klasični operacijski sistem, ki so mu dodali nekaj dodatkov, da je bolj prijazen in enostaven za uporabo, in nekaj zmogljivosti, ki jih lahko koristno uporabimo predvsem doma. Poleg vgrajenih možnosti lahko strežnik razširimo s poljubnimi dodatki in na njem povsem normalno poganjamo programe, saj uporabljamo le malenkost prirejeno strežniško različico Oken. Zato je takšna rešitev res zelo primerna za domači strežnik - za računalnik, ki bo vklopljen večino časa in bo na voljo vsem domačim uporabnikom in ki (razen v redkih trenutkih) ne potrebuje zaslona, saj ga lahko upravljamo na daljavo. WHS lahko kupimo kot programsko opremo in ga namestimo v poljuben računalnik, praviloma računalnik, ki smo ga sestavili sami, naprodaj pa je kar nekaj domačih strežnikov, torej naprav z nameščenim Windows Home Serverjem, ki jih izdelujejo proizvajalci, kot so recimo HP, Lenovo in Siemens.

Ena pomembnejših novosti v novi različici Windows Home Server je podlaga, na kateri je izdelan. Če je "stari" domači strežnik tekel na Windows Server 2003 SP, je tokrat osnova Windows Server 2008 R2. Med drugim to pomeni, da je na voljo samo v 64-bitni različici. Tudi pri cenah ni posebnih razlik, še vedno je nekaj več kot 100 evrov oz. 150 dolarjev. Če so se pri prvi različici izdelavi namenskih strežnikov z nameščenim Windows Home Serverjem pridružili tudi veliki izdelovalci, za novo različico še ni jasno, katera podjetja se bodo opogumila tokrat.

Preostanek članka si lahko preberete na sledeči povezavi:

http://www.monitor.si/clanek/domaci-streznik-2011/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji