Objavljeno: 22.6.2010

Iz našega arhiva: Končno večopravilnost

Apple je nedavno predstavil novo različico operacijskega sistema, ki poganja njihove vse bolj priljubljene mobilne naprave, iPhone, iPod Touch in novi iPad. Novosti nam je uspelo preizkusiti na razvojni različici programja, nameščenega na iPod Touch tretjega rodu.

Apple je s svojo paleto mobilnih naprav doživel velikanski uspeh, ki ga zdaj ponavlja tablični računalnik iPad. Te naprave pa so od običajnih osebnih računalnikov dovolj drugačne, da zahtevajo posebej prikrojen operacijski sistem (OS) - v Applu mu pravijo iPhone OS, pač po najbolj znani napravi, ki ga uporablja. OS za iPhone vleče svoje korenine iz Mac OS X (ta pa vleče svoje korenine iz NeXTStep), z njim si tudi deli odprtokodno jedro Darwin, ključna razlika pa se skriva v štirih dodatnih slojih, namenjenih uporabniškim aplikacijam, ki vključujejo vse potrebno, od nizkonivojskih storitev, dela z večpredstavnostjo do uporabniškega vmesnika Cocoa Touch, ki je s svojo podporo za upravljanje z več prsti prinesel revolucijo uporabniških vmesnikov.

Novi iPhone OS 4 prinaša številne novosti, ki bodo poleti razveselile ne le lastnike iPhonov (ki pa morajo biti vsaj iPhone 3G, za večopravilnost pa vsaj 3GS), temveč tudi tiste, ki v žepu nosijo iPod Touch drugega ali tretjega rodu (za večopravilnost se zahteva tretji), ter lastnike novih iPadov, ki pa bodo svoj iPhone OS dočakali šele letos jeseni.

Nadaljevanje članka si lahko preberete na sledeči povezavi:

http://www.monitor.si/clanek/koncno-vecopravilnost/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji