Objavljeno: 25.5.2011

Iz našega arhiva: PDF pod drobnogledom

Programov, ki se ukvarjajo z datotekami PDF (tako ali drugače), je veliko. Predvsem "bralni" in "pisalni" del sta zelo dobro pokrita, saj je izbor teh programov res pester, večina pa je uporabniku na voljo povsem brezplačno, čeprav gre za popolnoma resne in uporabne programe.

Elektronske dokumente si danes izmenjujemo v različnih oblikah. Ena pogostejših in bolj priljubljenih je vsekakor tudi PDF (Portable Document Format), ki jo je davnega leta 1993 zasnovalo podjetje Adobe Systems. Danes odprti standard (uradno od leta 2008) je bil na začetku sicer plačljiv, kar se je precej poznalo tudi pri njegovi (ne)razširjenosti. Na srečo je Adobe še pravočasno spoznal, v "katerem grmu tiči zajec" (no, deloma ga je k temu prisilila tudi konkurenca) in tako dostop do svoje "pogruntavščine" ponudil brezplačno (predvsem to velja za "bralni" in "pisalni" del, medtem ko pri urejanju, žal, ni tako). PDF je (nekaj kasneje) doživel razcvet, vse drugo je zgodovina.

Od nastanka do danes je doživel kar nekaj sprememb (deset predstavljenih različic specifikacij in prav toliko programske opreme, če se osredotočimo samo na Adobe in njegov Acrobat). Zadnja nosi oznako 1.7 (razširitvena stopnja 5), v razvoju pa je tudi že 2.0.

Opišemo ga lahko kot format, ki združuje prednosti treh tehnologij, in sicer PostScripta za pomoč pri grafiki in videzu dokumenta, sistema za vključevanje in združevanje pisav (omogoča, da dokument "nosi" s seboj potrebne pisave) in sistema za hranjenje, ki zna posamezne elemente in morebitne priložene vsebine združiti v eno samo datoteko.

Nadaljevanje in preostanek članka si lahko preberete na sledeči povezavi:

http://www.monitor.si/clanek/pdf-pod-drobnogledom/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji