Objavljeno: 28.6.2010

Iz našega arhiva: Pomembni podatki na varnem

Že leta in leta odlagate, dodajate in prenašate z računalnika na računalnik goro podatkov, ki se vam zdijo pomembni. Pisma, dopisi, dokumenti, izračuni, razpredelnice, družinske fotografije, kuharski recepti ... vse to leži v računalniku, ki je morda star 5 ali več let. Vas kdaj prešine misel, da lahko vse to v enem samem hipu izgubite? Imate urejeno varnostno kopiranje?

Podatkom, razdrobljenim po različnih mapah in diskih, je precej težko slediti. Zato je najbolje, če se odločite, in vse, kar se vam zdi pomembno, spravite pod isto "streho". Iz povsem praktičnih razlogov je priporočljivo ločiti podatke od datotek operacijskega sistema. Morda kar na ločeno particijo. Tako si lahko privoščite novo namestitev operacijskega sistema, ne da bi vas skrbelo za podatke, saj bodo ti počivali na ločenem razdelku diska. Če ste vajeni, da uporabljate ikono my documents oziroma moji dokumenti za dostop do svojih podatkov, jo preusmerite v pravo mapo na drugem razdelku.

Samo redno varnostno shranjevanje bo preprečilo slabo voljo ob morebitni odpovedi diska, razsajanju virusa ali ob ponesrečenem brisanju. Brez avtomatizacije si je težko zamisliti, da bodo varnostne kopije ažurne, zato raje zaupajte namenskemu programu, ki bo ob določenih periodah sam poskrbel za vse potrebno. Za začetek bo zadoščal že program za varnostno kopiranje, ki je priložen operacijskemu sistemu ali pa zunanjim in omrežnim diskom. Lahko pa uporabite tudi zmogljivejše alternative, recimo brezplačni Cobian backup (http://www.educ.umu.se/~cobian/cobianbackup.htm). Nikar pa ne pozabite redno pregledovati delovanja programa, kajti prav lahko se zgodi, da program iz takega ali drugačnega razloga neha delovati in vas pusti na cedilu. Po vsakem večjem posegu v nastavitve računalnika je tako smiselno preveriti še, ali deluje varnostno kopiranje. Že nedolžna sprememba gesla uporabniškega računa, s katerim program dostopa do podatkov, lahko onesposobi avtomatiko.

Preostanek članka si lahko preberete na sledeči povezavi:

http://www.monitor.si/clanek/pomembni-podatki-na-varnem/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji