Objavljeno: 24.8.2011

Iz našega arhiva: Tretja generacija SSD

Vmesnik SATA III, trije biti v eni flash pomnilniški celici, tretja tehnološka razvojna stopnja krmilnikov in pogonov SSD nasploh, za povrh pa še tretji večji Monitorjev vpogled v dogajanje na tem področju računalniške tehnologije. Diski so v dobrih treh letih prehodili silno dolgo in trnovo pot.

Pred dvema letoma smo na prvem večjem preizkusu pogonov SSD napovedali, da ne bodo kar čez noč izpodrinili klasičnih diskovnih pogonov, a da bi lahko ravno nekje v tem času postali cenovno dovolj dostopni in zanimivi širši javnosti. Sodeč po navedbah naših uvoznikov in prodajalcev, ki menda vsak mesec prodajo tudi do sto kosov ali več, smo imeli v svojih napovedih kar prav. Spodbuden je tudi odziv vas, bralcev, ki nas precej pogosto sprašujete po nasvetih glede teh pogonov ali nam sporočate svoja mnenja. Izdelovalci pogonov pa tudi letos niso ostali brez številnih novitet, ki na področju računalniške strojne opreme prav gotovo bijejo eno izmed najbolj vročih bitk novega desetletja.

Zakaj so pogoni SSD sploh tako privlačni? Odlikuje jih majhnost, nizka poraba električne energije, nižji dostopni časi, odsotnost vrtečih se delov in s tem manjša občutljivost za premikanje, manjša masa, tiho in zanesljivo delovanje, najpomembnejša pa je vsekakor izjemna hitrost prenosa podatkov, ki je izdelovalce dobesedno prisilila k nadgradnji podatkovnega vmesnika SATA. Pravzaprav je tudi ta nadgradnja v nekaterih, predvsem industrijskih primerih še vedno premalo prepustna, zato se vse pogosteje (tudi za domače uporabnike) pojavljajo pogoni na karticah PCI Express. Ker pa ta vmesnik v osnovi ni bil namenjen hranjenju podatkov, je namestitev nekoliko bolj zapletena in zahteva več naprednejšega računalniškega znanja (nameščanje gonilnikov, vzpostavljanje RAID polj ipd.).

Nadaljevanje članka si lahko preberete na sledeči povezavi:

http://www.monitor.si/clanek/tretja-generacija/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji