Objavljeno: 6.4.2010

Iz našega arhiva: Varno tudi brez žice

Brezžična omrežja, ki nas vsaj v mestih danes obkrožajo na vsakem koraku, so postala del vsakdanjosti. Ko gremo na kavo, se nam zdi že prav nenavadno, če ob tej razvadi ne moremo uživati še ob brskanju po spletu na našem mini prenosnem računalniku. In ravno občutek mobilnosti, ko se nam zdi tako imenitno, da se lahko praktično od vsepovsod povežemo v globalno vas, nas marsikdaj oropa za povsem običajno previdnost, ki nam je praviloma na manjka. Ko gremo čez cesto, pogledamo levo in desno, mar ne?

Nikoli ne moremo biti povsem prepričani, da se za brezžično dostopno točko, ki smo jo tako zelo iskali, ne skriva kakšen malopridnež, ki hoče dobiti čim več informacij, s katerimi bi se lahko kasneje okoristil. Po prepričanju mnogih so letališča, hoteli in kongresni centri najnevarnejše točke za povezovanje prek javnih dostopnih brezžičnih omrežij. Za povrh pa še veliko ljudi tam uporablja svoje kreditne kartice za spletno nakupovanje.

Javne brezžične dostopne točke

Pravzaprav bi bil najbolj paranoičen nasvet kar: "Ne uporabljajte javnih brezžičnih točk. Sploh! Raje si omislite paket UMTS pri katerem izmed ponudnikov mobilne telefonije." Brskanje po spletu z uporabo mobilnega omrežja je namreč v resnici varnejše. Po drugi strani pa je kanček lahkotnejši pogled na svet vendarle na mestu, vendar zahteva nekaj previdnostnih ukrepov. Sicer pa - če vas javnih brezžičnih točk ni strah, bo prikladna tudi nedavno začeta pobuda na Google Maps, ki poziva vse, ki vedo za javno dostopne brezžične točke, naj jih vpišejo (http://skrci.me/javni_wifi).

Nadaljevanje in preostanek članka si lahko preberete na sledeči povezavi:

http://www.monitor.si/clanek/varno-tudi-brez-zice/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji