Objavljeno: 12.4.2010

Iz našega arhiva: Vsak trenutek z vami

Programi za trenutno sporočanje sicer živijo v senci elektronske pošte in v zadnjem času spletnih storitev za družabna omrežja, toda število uporabnikov se še naprej vztrajno veča. Prav s tovrstnimi programi smo lahko dosegljivi kjerkoli, kadarkoli, celo preprosteje kot zgolj s telefonskim klicem. Ogledali smo si ponudbo na tem področju, ki je zares pestra in zanimiva.

V vsakdanjem življenju vse bolj sodelujemo z drugimi prek računalnikov. Bodisi da gre za skupinsko projektno delo, rutinska opravila ali pa zgolj izmenjavo novic, idej in dokumentov med prijatelji oziroma družinskimi člani. Kar naenkrat nimamo več opravka samo sami s sabo, temveč s skupino ljudi, v kateri ima vsakdo svojo vlogo, pa tudi svoj urnik, druge naloge, zadolžitve in še marsikaj tega, kar lahko ogrozi učinkovitost sodelovanja v skupini. Postopki in orodja, ki smo jih uporabljali doslej, se zdijo manj učinkoviti, precej je nepotrebnega usklajevanja, ki zahteva čas in dobre živce.

Lep zgled je elektronska pošta. Kolikokrat na dan se vam zgodi, da se vam zazdi povsem neumno nadaljevati določen pogovor s sogovorniki prek elektronske pošte? Zlasti tam, kjer je naslovnikov v sporočilu več in začnejo drug čez drugega komentirati in kramljati na določeno temo. Rezultat tega je prava poplava elektronskih sporočil, ki nas motijo, polnijo naš potni predal. Še hujše je to, da lahko zaradi take "solate" hitro spregledamo pomembno pošto, ki se porazgubi v množici "kratkih" sporočil.

Tako kramljanje prek elektronske pošte običajno tudi hitro razkrije glavno pomanjkljivost pošte - časovno komponento. Če je v sporočilu več naslovnikov, se bo zelo pogosto zgodilo, da bodo nekateri odgovarjali šele čez čas in najprej na stara sporočila (večina nas pošto bere po kronološkem vrstnem redu) in bodo s tem spregledali, da so njihovi komentarji morda nesmiselni v luči kasnejši sporočil. Sploh pa bodo zaradi takega početja zelo nejevoljni upravitelji poštnih strežnikov, ki jim tako "smetimo" dragocen pomnilniški prostor. Nepomembno komunikacijo od pomembne elektronske pošte pa je čez čas zelo zamudno ločevati in, denimo, zbrisati samo nepotrebno "čvekanje".

Nadaljevanje članka si lahko preberete na sledeči povezavi:

http://www.monitor.si/clanek/vsak-trenutek-z-vami/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji