Objavljeno: 9.9.2010

Iz našega arhiva: Za zdravo telo z GPS na kolo

Zakaj bi pravzaprav tekač/kolesar potreboval GPS, ko pa je vendar tudi z najcenejšimi kolesarskimi števci mogoče zelo zanesljivo in natančno izmeriti razdaljo in hitrost, z malo dražjimi pa tudi višino? Vsi tisti, ki sta jim kolesarjenje ali tek rekreacija in hkrati osnova za druženje z enako mislečimi, vedo, da je "track" daleč najboljši način za izmenjavo podatkov o prevoženih in pretečenih poteh in primerjavo z drugimi ali celo s samim sabo.

Športne "ure" ali posebni modeli, namenjeni za kolo, so ravno zaradi tega med rekreativnimi (in seveda profesionalnimi) športniki zelo priljubljeni. Res je sicer, da tudi zmogljivejši telefoni danes omogočajo "snemanje" GPS poti, a vseh dodatnih možnosti za naknadno spremljanje in analizo vadbe na njih pač ni. Težave pa so tudi čisto logistične - kje tak telefon med vadbo sploh nositi?

Velja sicer opozoriti, da od sprejemnikov GPS, ki jih uporabljamo za vadbo, vendarle ni pričakovati čudežev. Prav vsi imajo pod gostejšim rastjem in med višjimi poslopji težave z "vidnostjo" satelitov; to se opazi, ko začnejo izmerjene vrednosti hitrosti "plesati", posledično pa plešejo tudi vsi, od hitrosti odvisni parametri, kot so, denimo, nakloni. Vendar bodo končne razdalje in povprečne hitrosti kljub temu zelo točne in primerljive z realnimi. Nekateri sprejemniki GPS se kljub temu obnesejo bolje od drugih tudi v "slabših" razmerah. Tako imajo Garmini (predvsem Edge 605/705) dosti manj težav s sprejemom signala, Edge 500 se odreže le malenkost slabše, največ težav pa ima Suuntojev GPS-pod.

Veliki preizkus osebnih trenerjev s poudarkom na kolesarjih smo opravili pred skoraj natanko dvema letoma in takrat smo napovedali, da bodo vsi resnejši izdelovalci šli po stopinjah Garmina in ponudili zmogljivosti GPS. Če bomo čez dve leti izvedli podoben test, lahko skoraj z gotovostjo napovemo, da se bodo vsa (zunanja) tipala GPS "preselila" v notranjost naprav. Pri pregledu izdelovalcev osebnih trenerjev pa lahko zgolj spet ugotovimo, da je razvoj na tem področju omejen na tri izdelovalce, o katerih bo tudi tekla beseda v nadaljevanju.

Preostanek članka si lahko preberete na sledeči povezavi:

http://www.monitor.si/clanek/za-zdravo-telo-z-gps-na-kolo/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji