Objavljeno: 6.10.2002

Iz vseh sodobnih vetrov elektronike

Letos je Gospodarsko razstavišče Ljubljana že 49. gostilo sejem Sodobna elektronika (trajala je od 30. septembra do 4. oktobra), ki se je razvil iz razstave radia, danes pa je na njem mogoče videti prav vse, kar ima kakršnokoli zvezo z elektroniko, od telefonije, do domačega kina, omrežne opreme, robotov, kablov in klešč.

Na sejmišču se je predstavilo 386 razstavljavcev iz 21 držav, med opaznejšimi pa so ponovno bila telekomunikacijska podjetja na čelu s Telekomom Slovenije in njegovima hčerinskima podjetjema Mobitel in SiOL, velike stojnice pa sta imela tudi druga mobilna operaterja Simobil in Western Wireless ter ponudnik storitev Debitel. Za razliko od letošnjega Teleinfosa pa na Sodobni elektroniki niso manjkali ponudniki mobilnih telefonov, saj jih je imelo kar pet lastne stojnice.

Tradicionalno dobro zastopanost na Sodobni elektroniki so tudi letos potrdila podjetja, izhajajoča iz Iskre, predvsem Iskratel, ki se je predstavil z enako stojnico kot na CeBIT-u. Precej vtisa je naredilo tudi podjetje FDS Research, ki je predstavilo rešitev za nadzor vizualnih parametrov izdelkov na tekočem traku Neuro Inspector. Paviljona, imenovanega tudi >>jurček<< ob vhodu na sejmišče letos ni zasedel Siemens, temveč Republika Avstrija, predstavila pa so se podjetja, razdeljena glede na dežele. Na podoben način so se predstavila tudi podjetja iz Velike Britanije.

Čeprav je Sodobna elektronika predvsem sejemska prireditev, so organizatorji in razstavljavci tudi letos pripravili nekaj predavanj in strokovnih posvetov. Gospodarska zbornica Slovenije je organizirala 10. redni posvet o Sistemu inteligentne zgradbe in okroglo mizo o ponarejanju in posnemanju elektrotehniških izdelkov, Elektrotehniška zveza Slovenija pa je organizirala simpozij o varnosti in ekologiji v prometnih sistemih.

Kljub visokem številu razstavljavcev in obiskovalcev (po ocenah organizatorja jih je bilo čez 20 tisoč, večinoma sicer srednješolcev na ekskurzijah), pa se pri Sodobni elektroniki ne gre znebiti vtisa, da sejem pravzaprav nadomešča več specializiranih sejmov, ki jih zaradi majhnega trga pač ni mogoče prirediti. Morda pa bo naslednje leto, ob jubilejni 50. Sodobni elektroniki kaj drugače.

http://www.ljubljanski-sejem.si/elek.htm

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji