Objavljeno: 27.3.2002

Izbira ponudnikov za elektronsko davčno poslovanje

Na Davčni upravi Republike Slovenije (DURS) so odprli ponudbe za celovito rešitev elektronskega davčnega poslovanja, ki naj bi državljanom in podjetjem omogočala izpolnjevanje davčnih obrazcev in drugih obveznosti preko interneta. To je bil že drugi razpis, saj je oktobrskega razveljavila državna revizijska komisija zaradi napake v postopku. Takrat je DURS za izvajalca izbral Microsoft Slovenija v razpisu brez napovedi, ki po oceni revizijske komisije ni omogočal preglednosti izbire in konkurenčnosti. Poleg tega se Microsoft Slovenija kot takrat izbrano podjetje ne nahaja na seznamu podjetij usposobljenih za izdelavo projekta, ki ga sestavlja Center vlade za informatiko. Dodatno slabo luč na izbor Microsofta so metala tudi poročila, da naj bi nekatere predstavnike DURS-a in drugih v razpis vpletenih državnih ustanov, Microsoft Slovenija peljal na brezplačna izobraževanja v Veliko Britanijo. Razveljavitev razpisa je onemogočila oddajo napovedi dohodnine preko interneta, kar je tako postala še ena izmed neizpolnjenih obljub vlade.

Na drug razpis za elektronsko davčno poslovanje so prišle ponudbe štirih podjetij, ki se vsa nahajajo na CVI-jevem seznamu, gre pa slovenska podjetja, ki sodijo v vrh informacijskih tehnologij. Cenovno najugodnejšo ponudbo, 176 milijonov tolarjev je oddalo podjetje Halcom Informatika, ki je znano predvsem po sistemih za elektronsko bančništvo, njihovi najbolj znana rešitvi pa sta Proklik Nove ljubljanske banke in Abankin ABACOM. Za manj kot 50 tisočakov več so sistem za elektronsko davčno poslovanje pripravljeni narediti pri Select Technology, kjer med svoje zadnje reference štejejo uredniški in poslovni sistem dnevnika Delo. Pri največjem slovenskem proizvajalcu programske opreme, Hermes SoftLabu bi sistem naredili za 287 milijonov tolarjev, pri čemer bi v projektu najverjetneje sodelovalo tudi njihovo hčerinsko podjetje Zaslon, sicer razvijalec NLB-jevega bančnega sistema za poslovanje z občani Klik. Najdražjo ponudbo, kar 430 milijonov tolarjev, je oddalo podjetje SRC.SI, ki med reference lahko šteje razvoj in vzdrževanje informacijskega sistema celotne državne uprave.

Razlike v cenah, ki jih ponudniki zahtevajo za izvedbo so precejšnje, vendar je veliko tudi odvisno od vsebin samih ponudb in morebitnega dodatnega zaračunavanja ključnih storitev. DURS-ova komisija bo izvajalca izbralal 5. aprila, državljani pa lahko najbrž upamo, da ne bo ponovno prišlo do kakšnih zapletov, ki bi uvedbo oddaje napovedi dohodnine in opravljanje drugih administrativno-davčnih zadev preko interneta premaknili še za kakšno leto.

http://www.sigov.si/durs

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji