Objavljeno: 17.4.2002

Izkoristimo elektronsko pošto

Elektronsko poslovanje znotraj podjetij in med podjetji postaja vse pomembnejše. Tega se zavedajo tudi v podjetju Genis, ki se ukvarja z izgradnjo in prenavljanjem informacijskih sistemov, v zadnjem času pa tudi z uvajanjem elektronskega poslovanja in upravljanja z znanjem. "Preden se podjetje odloči za prenovo poslovanja, pregledamo njihove organizacijske predpise, poslovnik, pooblastila in odgovornosti, šele potem predlagamo ustrezne izboljšave. Podjetja se morajo zavedati, da je treba pred uvedbo rešitev za elektronsko poslovanje v dobršni meri spremeniti organizacijo znotraj podjetja," pojasnjuje Stane Štefančič, generalni direktor Genisa.

Genisove rešitve (e-Računi, e-TehDok, e-Proj, e-Pisarna in e-Razpisi) za elektronsko poslovanje so večinoma namenjene za delovanje v okolju Lotus Domino in vzpostavitvi e-poslovanja znotraj podjetij - na ravni intraneta. Kljub temu je z Genisovimi e-rešitvami možno tudi medpodjetniško poslovanje. Elektronske naročilnice omogočajo naročanje, poročanje o opravljeni storitvi in izdajo elektronskega računa. "Pri tem se navezujemo na področje upravljanja s strankami (CRM), preko orodja WebSphere pa se lahko naše rešitve povežejo tudi s katalogi, iz katerih je možno naročati izdelke," nadaljuje Štefančič.

V Genisovem primeru potujejo naročilnice, poročila in računi preko elektronske pošte, kar Štefančič imenuje "mehka različica elektronskega poslovanja". "Zakaj bi morala imeti pri medpodjetniškem poslovanju oba partnerja nameščeno ustrezno programsko opremo za e-poslovanje? Mi spodbujamo uporabo elektronsko pošte. Podjetje lahko pripravi naročilnico v zapisu pdf in jo pošlje partnerju. Ko slednji potrdi prejem, je poslovni dogovor veljaven, če imata oba partnerja ustrezen certifikat," dodaja Štefančič.

Genis je v lanskem letu ustvaril 390 milijonov tolarjev prihodka, kar je bilo 85 odstotkov več kot v letu 2000. Tretjino celotnega prihodka so namenili za razvoj, po odbitku vseh stroškov in dajatev pa so zabeležili sedem milijonov tolarjev dobička. V letu 2001 so povečali število zaposlenih za tretjino in jih je zdaj 16. V prihodnjem letu se bodo močneje usmerili tudi v izvoz, predvsem na tržišča Nemčije in Avstrije, pa tudi Hrvaške.

http://www.genis.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji