Objavljeno: 13.11.2003

Izmenljivi nosilec velikosti 35 GB

Podjetje Iomega namerava v prvi polovici naslednjega leta predstaviti dva nova tipa izmenljivih nosilcev in pripadajočih naprav, ki so namenjeni potrošnikom in profesionalcem. Za področje profesionalne rabe načrtujejo nosilce z imenom RRD (Removable Rigid Disk), ki omogočajo hrambo do 35 GB podatkov na nosilec. Sistem RRD močno spominja na magnetne diske, le da so v tem primeru magnetna plošča in os motorja v ohišju izmenljivega nosilca, medtem ko so v enoti, ki sprejema nosilce, vgrajene bralno/pisalne glave in elektronika.

Značilnosti naprav RRD so podobne diskom, saj pri prenosu podatkov lahko dosežemo hitrosti do 18 MB/s, povprečni dostopni čas pa je 13 ms. Kljub temu Iomega predvideva, da bodo naprave RRD tekmovale predvsem z napravami za arhiviranje podatkov, kot so tračne enote in zapisljivi optični nosilcih, od katerih pa je RRD znatno hitrejši. Na voljo bodo enote z vmesniki USB, ATA, SCSI in Serial ATA, Iomega pa napoveduje ceno okoli 350 dolarjev za enoto in 40 do 50 dolarjev za posamezen nosilec.

Druga novost z imenom DCT (Digital Capture Technology) pa je namenjena potrošnikom. Gre za male nosilce s premerom 2 palca, ki navzven spominjajo na nekdanje enote Pocket Zip in Click. Razlika pa je v zmogljivosti, saj na nosilce DCT lahko spravimo kar 1,5 GB podatkov. Tehnologija DCT bo na voljo tako za vgradnjo v mobilne naprave, kot tudi v obliki kartic PC Card, v katerih bomo izmenjevali same nosilce. Enota bo stala okoli 150 dolarjev, posamezen nosilec DCT pa le 10 dolarjev, kar je precej manj od kartic Compact Flash, na katere cilja Iomega.

http://www.iomega.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji