Objavljeno: 28.8.2018 09:00

Izšel je novi Monitor!

Jeseni se hitro bliža, z njo pa je tu tudi septembrska številka revije Monitor. Tokratna naslovna tema so spletne nevarnosti - od izčrpnega članka o nigerijskih prevarah pa do članka o tem, kako ubežati spletnem nadzoru in poskrbeti za digitalno zasebnost. Poleg tega pišemo še o varnosti podmorskih kablov, ki so tarče skupin z nepoštenimi nameni.

Tekom poletja se je nabralo kar nekaj novih, zanimivih pametnih telefonov. Na čelu je nekaj novih "zastavonoš", med njimi Samsungov Galaxy Note9, LGjev G7 ThinQ in HTCjev U12+. Vsak prinaša kako zanimivost, skupna točka so veliki zasloni, razvlečeni čez celo prednjo stranjo in elitne cene, sploh če telefon kupimo v enem obroku in brez posredništva operaterja. Najzmogljivejši je Samsungov Note9, ki cilja na zahtevne uporabnike. Tako kot njegovi predhodniki se pohvali z odličnim pisalom, a je hkrati tudi najdražji med tokrat preizkušenimi telefoni. Na drugi strani cenovne lestvice pa smo preizkusili lastni telefon operaterja A1, model N9, in nekaj cenejših modelov podjetja Huawei.

Pri strojni opremi smo se tokrat po daljšem času zopet lotili manjšega pregleda podatkovnih strežnikov NAS. Nabrali smo osem modelov treh različnih proizvajalcev, prvič pa smo ob klasičnih preizkusih naredili še preizkus šifriranja – torej kako hitro se prenašajo podatki, če na strežnikih uporabljamo šifriranje. To bo med drugim koristno tudi tistim, ki upravljajo z osebnimi podatki in morajo zaradi uredbe GDPR še dodatno poskrbeti za varnost le teh.

Med preizkusi opreme velja omeniti nova očala za navidezno resničnost, Oculus Go - ta so ena najcenejših vstopnic v svet VRja. Očala so lep pokazatelj, česa je že zmožna ta tehnologija, a imajo tudi svoje omejitve. Pod drobnogled smo vzeli tudi nekaj novih digitalnih fotoaparatov, izpostaviti velja Sonyjev dvojec Alpha 7 in 7R, oba že v tretji inačici.

V zadnjih letih se je opazno prebudilo področje digitalnega bančništva, obstaja že kar nekaj povsem spletnih bank, ki ponujajo  zelo konkurenčne storitve. Med bolj znanimi so N26, Revolut in Curve, ki smo jih obdelali v članku o digitalnem bančništvu, preizkusili pa smo tudi novo aplikacijo Abadenarnica, ki komitentom Abanke omogoča brezstično plačevanje s telefonom Android.

Od nekoliko bolj družboslovnih tem smo se tokrat lotili patentov, predvsem v smeri ameriških spletnih oziroma tehnoloških velikanov, a opisujemo tudi zgodovino in kako smo prišli do današnjega stanja. Bolj v tehničnih vodah najdemo članek o polnjenju električnih avtomobilov, od vseh trenutno obstoječih standardov pa do tega, kaj fizika sploh omogoča (predvsem iz vidika hitrosti polnjenja).

V prilogi Monitor Pro, namenjeni poslovnemu IT, tokrat o razvoju programske opreme in trendih, ki ženejo razvoj sistemov in vmesnikov.

Kot vedno, je tudi v tej številki še veliko preizkusov, mnenj, novic in vsega ostalega.

Poletnega premora je tudi pri nas konec, tako bo naslednja številka izšla v ustaljenem ritmu, v torek, 25. septembra.

Digitalni Monitor

Monitor lahko berete tudi v spletni različici HTML, vse dosedanje številke revije so brezplačno na voljo v našem spletnem arhivu, na DVDju pa je voljo tudi celotna paleta številk v formatu PDF.

Monitor lahko berete tudi na telefonih in tablicah Apple in Android, pa tudi v spletni trgovini:

Android: www.monitor.si/monitor_play

iPhone: www.monitor.si/monitor_iphone

Splet: revija.monitor.si

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji