Objavljeno: 28.4.2009

Izšel je Ubuntu 9.04

Podjetje Canonical je objavilo novo različico operacijskega sistema Linux Ubuntu 9.04, ki so jo razvijali pod delovnim imenom "Jaunty Jackalope". Nova različica prinaša številne novosti, ki so zanimive predvsem za uporabnike prenosnih računalnikov, sicer pa je nova različica namenjena tudi namiznim računalnikom in strežnikom. Optimizacija sistema je omogočila precej hitrejši zagon (po navedbah tudi samo okoli 25 sekund), boljši in hitrejši zagon računalnikov iz hibernacije in mirovanja ter lažji preklop med omrežji Wi-Fi in 3G.

Canonical je seveda v novo distribucijo vgradil najnovejše različice programskih paketov, v prvi vrsti OpenOffice.org 3.0, spremenili pa so tudi določene elemente samega uporabniškega vmesnika, ki ima zdaj grafično bolj dodelana sporočila in opozorila.

Posebnost je nova različica Ubuntu 9.04 Notebook Remix, ki je posebej namenjena najmanjšim prenosnikom oziroma netbookom z majhnimi zasloni. V tem primeru je grafični vmesnik posebej prilagojen, da je delo z njim čim bolj udobno, pri tem pa je uporabnikom in programom na voljo čim več prostora na zaslonu. Ta različica sistema tudi brez težav deluje nameščena na ključ USB.

http://www.ubuntu.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji