Objavljeno: 28.4.2000

Izstreljen SESAT

V ponedeljek, 17. aprila, so ob 23.08 po našem (srednjeevropskem poletnem) času z izstrelišča Proton/Block DM na kozmodromu Baikonur pod okriljem ruske agencije za letalstvo in vesolje izstrelili nov Eutelsatov satelit SESAT (Siberia Europe Satellite). Šest ur in 35 minut pozneje se je satelit uspešno ločil od nosilne rakete. To je prvi v vrsti treh satelitov, ki bodo izstreljeni letos, v naslednjem dveletnem obdobju pa jih bo skupaj 7, vključno z novim satelitom Hot Bird 6, namenjenim "vroči legi" 13 stopinj vzhodno. Skupna vrednost Eutelsatovih naložb v omenjeno novo in posodobljeno opremo bo preseglo milijardo evrov.

Sesat so zgradili v Krasnojarsku z opremo proizvajalca Alcatel Space. Ima 18 transponderjev v pasu Ku, postavljen pa bo na orbitalni legi 36 stopinj vzhodno. Njegova masa je 2,5 tone, moč pa 5,7 kilovata. Zagotavlja pasovno širino 72 MHz, v žarišču pa znaša sevalna moč širokega žarka (Widebeam) -- 47 dBW, nastavljivega (Steerable Beam) pa -- 49 dBW. Prek njega bodo od junija naprej na voljo storitve prenosa podatkov in videa (videobroadcasting), povezave za internetne hrbtenice, visokohitrostni dostop v internet, učenje na daljavo in sistem EUTELTRACS za ugotavljanje lege vozil in komunikacijo med njimi. Po uspešni izstrelitvi so satelit posvetili Sir Arthur C. Clarku, saj je on že leta 1945 predstavil svoje vizionarske poglede o načinih uporabe geostacionarnih lokov (imenovan tudi Clarkov pas) v komunikacijah.

Z dvema žarkoma bo SESAT pokril Evropo, zahodno Sibirijo, severno Afriko, Srednji Vzhod in Indijo, pri čemer bo Eutelsat prvič vstopil tudi na indijski trg. Zagotavljali bodo namreč tudi širokopasovne internetne zmogljivosti med Evropo in Indijo. Na orbitalni legi 36 stopinj vzhodno naj bi se mu sredi maja pridružil satelit W4, ki ga bodo izstrelili iz ameriškega izstrelišča Cape Canaveral.

http://www.eutelsat.com

http://www-europe.alcatel.com/telecom/space/map.htm

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji