Objavljeno: 27.7.2010

"Jailbreak" je legalen!

Apple je z iPhonom nedvomno korenito pretresel trg pametnih telefonov, tako zaradi nekaterih genialnih podrobnosti same naprave, kot tudi zaradi spornega zaprtega ekosistema programske opreme, nad katerim ima popoln nadzor zgolj podjetje samo.

Kmalu pa se utegne na tem področju marsikaj spremeniti, saj je ameriška zvezna vlada včeraj sprejela pomembne spremembe zakona DCMA (Digital Millennium Copyright Act), ki začnejo veljati danes.

Med drugim je odslej v ZDA "jailbreak" povsem legalen, to pomeni da lahko uporabniki odpravijo zaščito, ki preprečuje poganjanje s strani Appla neavtoriziranih aplikacij na iPhonu. Tako si lahko namestijo npr. programsko opremo iz trgovin Your App Shop in Cydia ali kar drug operacijski sistem!

Dovoljeno je tudi odklepanje telefonov, tj. odprava zaščite, ki preprečuje uporabo telefonov v omrežjih drugih ponudnikov storitev mobilne telefonije.

Apple se je že pred nekaj časa znašel v postopku Federal Trade Commission (ameriške različice našega Urada za varstvo konkurence), ki proučuje omejevalno politiko podjetja glede nameščanja programov in ugotavlja, ali Apple s tem ne omejuje konkurence trgu.

www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji