Objavljeno: 17.5.2006

Java EE 5

Sun Microsystems je na konferenci JavaOne predstavil Java Platform 5, Enterprise Edition. Predstavniki podjetja trdijo, da gre za najpomembnejšo posodobitev Jave EE v zadnjih šestih letih, predvsem po zaslugi nove različice Enterprise JavaBeans.

Direktor marketinga namiznih rešitev pri Sunu, Peder Ulander, je poudaril, da spremembe v Java EE 5 odražajo trende na področju spletnih tehnologij. Java EE 5 platform sestavljajo Reference Implementation, Technology Compatibility Kit in Software Development Kit, ki vsebuje brezplačen Sun Java System Application Server Platform Edition 9.0, ki je nastal znotraj projekta GlassFish.

Sun je predstavil tudi nekaj novih orodij za odprtokodne sisteme: Sun Java Studio Creator, Sun Java System Portal Server, Business Process Execution Language (BPEL) Engine iz Sun Java Composite Application Platform Suite (Java CAPS), prav tako pa tudi na Sunovem Java Message System (JMS) temelječo čakalno vrsto sporočil in Web Services Interoperability Technology (WSIT).

Kot je bilo napovedno že pred nekaj dnevi, je Sun spremenil tudi način licenciranja Jave, ki jo bo tako lažje distribuirati z odprtokodnimi sistemi. Prihajajoči Ubuntu 6.06 bo tako že omogočal prenos in namestitev Jave iz lastnih strežnikov, kar bo uporabnikom precej olajšalo delo.

http://java.sun.com/javaee/downloads

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji