Objavljeno: 6.5.2006

Java v Linuxu dostopnejša

Sun Microsystems namerava spremeniti licenco JRE, tako da bo lažje dostopna v Linuxu. Podrobnosti sprememb licenčne sheme Java Runtime Environmenta bodo znane še ta mesec na konferenci JavaOne, kjer bo Sun oznanil še en odprtokodni korak, ki pa ostaja skrivnost.

Javansko izvajalno okolje moramo namestiti na operacijski sistem, če želimo poganjati aplikacije, napisane v Javi. Ker ga distributerji Linuxa zaradi licenčnih omejitev ne smejo prilagati svojim operacijskim sistemom, si jih morajo nameščati uporabniki sami, kar predstavlja za mnoge prevelik izziv.

S spremembo licence bo tako več uporabnikov imelo možnost uporabe javanskih aplikacij, med njimi pa niso le uporabniki Linuxa, ampak tudi OpenSolarisa in nekaterih drugih odprtokodnih operacijskih sistemov.

Na konferenci JavaOne, ki bo potekala med 16. in 19. majem, sicer ni za pričakovati, da bi Sun popolnoma odprl kodo Jave, kot mnogi želijo že dolga leta. Doslej neznana novost, ki bo predstavljena in ki se dotika odprtokodne skupnosti, pa naj bi bila odprtje kode nekaterih delov Java Enterprise Systema.

Pričakovati je tudi, da bo Sun na konferenci v San Franciscu predstavil nov paket razojvnih orodij za nov programski strežnik Java Platform, Enterprise Edition 5.

http://java.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji