Objavljeno: 28.7.2002

Javna omrežja brezžičnega etherneta?

IBM je eden večjih zagovornikov vzpostavitve velikih javnih omrežij brezžičnega etherneta, ki bi jih proti plačilu naročnine lahko uporabljali lastniki ročnih računalnikov in prenosnikov z brezžičnimi omrežnimi karticami.

Brezžična omrežja so že vzpostavljena po mnogih letališčih, hotelih in drugih tako imenovanih vročih točkah po ZDA, uporabljajo pa jih predvsem poslovneži na poti. Ta javna omrežja so večinoma v lasti manjših podjetij kot sta v ZDA Boingo in Gric, ki nimajo dovolj kapitala za vzpostavitev velikega omrežja, za kar se zavzemajo pri IBM-u. Po njihovem mnenju bi morali tovrstna omrežja graditi operaterji mobilne telefonije, saj lahko WiFi postane resna alternativa tretji generaciji mobilne telefonije, z uporabo internetne telefonije pa tudi mobilni telefoniji nasploh.

Ponudniki javnega brezžičnega dostopa do interneta na vročih točah so IBM-ov predlog zavrnili kot preveč velikopotezen in brez pravega poslovnega modela, vendar je IBM že pričel vzpostavljati nekakšno združenje. Skupaj z Intelom in velikimi ameriškimi operaterji kot so Cingular, Verizon in AT&T je pričel tako imenovan projekt mavrica (Project). Osnovni cilj projekta je vzpostaviti omrežje WiFi, ki bo sprva pokrivalo vse možne vroče točke - od letališč, hotelov in poslovnih centrov - po celotnih Združenih državah, v prvi fazi pa ne bo dosegalo običajnih prebivalcev, ki bi želeli brezžično dostopati do interneta iz svojih domov. To omrežje pa še ne bo hitro vzpostavljeno, saj nameravajo podjetja najprej več mesecev preučevati potencialne poslovne modele.

Javni dostop do omrežij WiFi pa si utira pot tudi v Evropi, čeprav je zaradi zakonskih omejitev pri uporabi določenih frekvenčnih spektrov nekoliko v zaostanku za ZDA. Kljub temu evropska podružnica družbe za raziskave Yankee Group predvideva, da bo do leta 2007 v Evropi kar 7,7 milijona uporabnikov javno dostopnih omrežij WiFi, ki bodo za storitve plačali 1,8 milijarde dolarjev. Kljub temu pri Yankee Group Europe opozarjajo ponudnike brezžičnega dostopa do interneta, da je pred množično uporabo storitev potrebno rešiti več tehnoloških ovir in poskrbeti za kakovostne storitve, varnost in predvsem gostovanje med različnimi omrežji. Podjetje tudi poziva operaterje mobilne telefonije naj zgradijo omrežja WiFi, saj bodo ta po njihovih ocenah lahko nudila storitve, ki bodo dopolnjevale omrežja tretje generacije mobilne telefonije.

http://www.ibm.com

http://www.yankeegroup.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji