Objavljeno: 22.3.2003

Javno dostopne točke Wi-Fi tudi pri nas

Največji operater mobilne telefonije in največji ponudnik dostopa do interneta v Sloveniji, Mobitel in SiOL, oba v lasti Telekoma Slovenije, sta pod blagovno znamko Neo WLAN predstavila storitev javnih brezžičnih dostopnih točk do interneta. Prve tri točke so v Ljubljani in sicer v nakupovalnem centru City Park v BTC-ju, v okolici poslovne stavbe SiOL-a na Cigaletovi in v okolici Fakultete za elektrotehniko. Neo WLAN temelji na Ciscovi opremi in uporablja trenutno najbolj razširjen standard IEEE 802.11b (Wi-Fi).

Mobitel in SiOL zaenkrat ponujata storitev zgolj svojim naročnikom, ki morajo za prijavo v omrežje vnesti bodisi uporabniško ime in geslo za SiOL, bodisi telefonsko številko iz Mobitelovega omrežja, geslo pa prejmejo preko kratkega sporočila SMS. Storitev Neo WLAN je trenutno še na preizkusni stopnji, zato je za SiOL-ove in Mobitelove uporabnike brezplačna, jeseni pa naj bi pričela delovati tudi komercialno. Uporabniki drugih operaterjev mobilne telefonije in dostopa do interneta bodo takrat tudi lahko tako dostopali do spleta, vendar bodo morali plačevati s predplačniškimi Mobi karticami.

Podjetji obljubljata nove dostopne točke na pomembnih lokacijah kot sta Cankarjev dom in brniško letališče v nekaj tednih, do pričetka komercialnega delovanja pa naj bi postavili kar 100 takšnih točk po vsej državi. Sistem za prijavo v omrežje nudi podatke o količini prenesenih podatkov in trajanju priklopa, kateri izmed teh dveh podatkov bo dejansko uporabljen za obračunavanje, pa trenutno še ni znano. Predstavniki SiOL-a in Mobitela so povedali, da so projekt Neo WLAN pripravljali več kot leto dni.

Po svetu so javne točke WiFi, imenovane tudi >>vroče točke<< (hot spots) že postale nekaj precej običajnega, predvsem v hotelih in na letališčih. Brniško letališče je denimo eno izmed zadnjih, ki tovrstnega omrežja še nima, medtem ko ga ima že letališče v Zagrebu. Med največje ponudnike tovrstnega dostopa do interneta sodi veriga kavarn Starbucks, ki ima vzpostavljena omrežja WiFi v večini svojih poslovalnic po svetu.

http://www.mobitel.si

http://www.siol.net

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji