Objavljeno: 27.2.2009

Je Linux pripravljen za namizje?

Linux že tradicionalno velja za operacijski sistem strežnikov, v namiznih računalnikih in prenosnikih pa ga naj bi uporabljali le najbolj zagrizeni uporabniki. A nekatere nove distribucije postavljajo ta stara prepričanja na bolj majave temelje. Dobri dve leti je, kar smo v Monitorju preizkusili, kako je z Linuxom v prenosnikih; takrat smo ugotovili, da še ni povsem zrel. Je zdaj že kaj drugače?

Že leta in leta vsakič znova poslušamo obljube in napovedi, da bo prihajajoče leto res leto Linuxa na namizju. To se je z leti sprevrglo v šalo, ki se vedno znova cinično pojavi na novoletnih napovedih marsikatere linuxne spletne strani. A prav v zadnjih nekaj letih smo priča dvema premikoma, zaradi katerih obeti le niso več tako črni. Prvi je distribucija z nekoliko smešnim imenom Ubuntu (to v jeziku Zulu pomeni človeštvo), ki je daleč najbolj priljubljena in hitro razvijajoča se distribucija zadnjih nekaj let. Drugi zanimiv premik pa so majhni, preprosti in poceni prenosniki, v katerih marsikdaj dobimo že nameščen Linux; prvi tak prenosnik je bil lani predstavljeni Asusov EEE PC, s katerim smo dobili Xandros Linux.

Preprosto in najcenejše

Pri mini prenosnikih se je zgodba začela s projektom OLPC ("One Laptop Per Child"), katerega cilj je cenejši prenosnik za otroke iz držav tretjega sveta. Zaradi nizkih stroškov in odprte narave je bil za operacijski sistem izbran prav Linux (konkretno preprostejša različica distribucije Fedora). Ta projekt je s svojim prenosnikom EEE PC prehitel Asus, ki se je zaradi cene odločil za prej omenjeni Xandros. Ti prenosniki so bili sprva namenjeni predvsem ljudem, ki dotlej še niso imeli veliko opraviti z računalniki, denimo otrokom. Ker ti nimajo pretiranih izkušenj z uveljavljenimi stalnicami (predvsem z družino operacijskih sistemov iz Microsofta), naj bi jih drugačen sistem ne zmotil.

Nadaljevanje in zaključek članka si lahko prebrete na spodnji povezavi.

http://www.monitor.si/clanek/pingvini-na-pohodu/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji