Objavljeno: 8.7.2002

Je Palm prevzel Be, ali obratno?

Lanskega novembra je podjetje Palm za 11 milijonov dolarjev v delnicah kupilo podjetje Be, sicer znano po (žal) propadlem operacijskem sistemu BeOS. V Beju so pred tem za odplačilo dolgov razprodali vse nepremičnine, v isti koš pa je nemudoma tudi šla Palmova kupnina. Palm je z nakupom dejansko dobil tehnologijo in pravice za uporabljanje, zaposlili pa so tudi večino Bejevih inženirjev.

Dobrega pol leta po tem pa zgodba z združitvijo zgleda bolj kot da bi Be prevzel Palm, saj so Bejevi ljudje na vodilnih mestih pri proizvajalcu ročnih računalnikov in oddelku za operacijski sistem PalmSource. Vodilni mož Palma, ki se sedaj usmerja zgolj na ročne računalnike, je bivši direktor Beja Steve Sakoman, v novem podjetju PalmSource, ki razvija operacijski sistem Palm OS in programe zanj, pa imajo mnogi bivši Bejevi inženirji iste naslove kot v svojem nekdanjem podjetju; denimo vodja razvoja, vodja razvoja jedra Palm OS (prej Be OS), glavni inženir.

Vsi bivši Bejevi strokovnjaki pa niso zaposleni na Palmu, saj je skupina bivših Bejevcev tudi odgovorna za operacijski sistem RTOS, ki ga uporablja križanec med mobilnim telefonom in ročnim računalnikom HipTop ameriškega podjetja Danger. Kljub očitno dobrem delovnem vzdušju na PalmSourceu, pa novo vodstvo še ni pripravilo konkretnih izdelkov. Kot prva naj bi čez eno leto prišla na tržišče nova različica operacijskega sistema Palm OS (najverjetneje poimenovana Palm OS 6), vendar se mora podjetje prej še dokazati s Palm OS 5, ki je tik pred izidom.

http://www.palm.com

http://www.palmos.com

http://www.beincorporated.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji