Objavljeno: 23.8.2010

Jeseni prihaja plaz tabličnih računalnikov

Sodeč po uradnih in neuradnih napovedih lahko jeseni pričakujemo pravo poplavo tabličnih računalnikov, ki želijo svoj del tržne pogače ustvarjene s strani družbe Apple in računalnika iPad. Novembra tako lahko pričakujemo prvi tablični računalnik družbe RIM, znane po telefonih BlackBerry. Ker je podjetje sredi poletja predstavilo nove telefone z operacijskim sistemom BlackBerry 6, so bila ugibanja predvsem usmerjena v to platformo. Namesto tega se bo kot kaže v tablični svet RIM pognal z operacijskim sistemom QNX, ki so ga kupili spomladi.

Podobno strategijo bo kot kaže ubral Hewlett-Packard, ki je celo zamrznil svoje projekte tabličnih računalnikov z okoljem Windows, saj bodo največ stavili na nedavno kupljen Plamov operacijski sistem WebOS. Vse bolj glase pa so govorice, da se bo jeseni omenjenem paru pridružil tudi Google. Tu lahko pričakujemo dve strategiji - manjše računalnike z okoljem Android, menda pa pospešeno pripravljajo tudi tablični računalnik z operacijskim sistemom Chrome OS. Med prvimi kandidati za to platformo naj bi bil tajvanski HTC, govora pa je o še nekaj korejskih in japonskih proizvajalcih.

Jeseni lahko pričakujemo tudi tablične računalnike iz korejskih družb Samsung in LG Electronics. Oba proizvajalca sta svoje izdelke napovedala že pred nekaj meseci, zdaj pa pripravljajo masovno proizvodnjo. Po vsej verjetnosti jih bomo v končni obliki srečali že septembra na sejmu IFA v Berlinu. Korejske tablice bodo temeljile na sistemu Google Andorid, s cenami pa naj bi bile nekoliko nižje kot Applovi iPadi.

http://www.blackberry.com

http://www.hp.com

http://www.google.com

http://www.samsung.com

http://www.lge.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji