Objavljeno: 29.10.2013

Jesenska številka revije Monitor

V prodaji je novembrska številka Monitorja, kjer smo obdelali oziroma preizkusili novo bero zmogljivih telefonov in tablic. Preizkusili smo že novi Applov iPhone, tako zastavonošo 5S kot cenejšo različico 5C, zraven pa še zmogljivega LGja G2 in Sonyjevo Xperia Z1. Na testu smo imeli tudi Samsungov vmesni člen med telefonom in tablico, napravo Galaxy Note 3. Poleg njega smo preverili, kako se odnese pametna ura Galaxy Gear, za primerjavo pa še Sonyjev Smartwatch 2. V laboratorij smo dobili tudi nekaj manjših tablic, Googlov Nexus 7, Asusov Memopad HD7 in LGjev G-Pad.

Pod drobnogled smo postavili brezžične usmerjevalnike. Resda gre za naprave, ki jih bolj redko menjujemo, vendar smo se tokrat posvetili novosti - standardu IEEE 802.11ac. Gre za novi standard, ki je sicer še slabo podprt s strani odjemalcev, a se bo v naslednjem letu zagotovo razširil. Praktično vsa podjetja, ki izdelujejo usmerjevalnike, že imajo nekaj naprav, ki podpirajo novi standard, razlike med modeli pa so zelo velike.

Podrobno pišemo tudi o standardu IPv6, ki naj bi v prihodnjih letih nadomestil IPv4. Pišemo tako o samem standardu kot o prehodu, njegovi nujnosti, njegovih stroških, itd. V tej smeri smo se dotaknili tudi stanja v Sloveniji oziroma večjih slovenskih strani in ponudnikov spletnega dostopa. Pri tehnologijah velja omeniti tudi članek o VPN. Gre za tehnologijo, ki je med računalničarji dobro znana, tudi za dostop do storitev, ki so zaklenjene glede na lokacijo oz. državo. V obširnem članku smo obdelali prednosti VPN in delovanje, preizkusili pa smo tudi različne ponudnike VPN storitev.

Med rednimi preizkusi velja izpostaviti Samsungovega križanca med pametnim telefonom in digitalnim fotoaparatom, model Galaxy Zoom. Pišemo o zunanjih akumulatorjih za pametne telefone, ki nam olajšajo življenje s sicer energetsko zahtevnimi napravami. Preizkusili smo tri nove grafične kartice podjetja AMD in tri naprave NAS, ki so pred kratkim za las zgrešile naš velik preizkus.

Poleg vsega naštetega je v reviji še veliko novic, preizkusov, mnenj in trikov, priložen pa je tudi DVD s celovečernim filmom.
Oglejte si kazalo.

Monitor lahko berete tudi:

  • na telefonih in tablicah Android in iOS,
  • lahko pa si ga preberete tudi v spletni različici in 
  • lahko ga prelistate v našem listalniku (če zakupite spletni dostop, je slednji v polni ločljivosti).
  • Seveda so vse dosedanje številke revije brezplačno na voljo v našem spletnem arhivu, na DVDju pa je voljo tudi celotna paleta številk v formatu PDF.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji