Objavljeno: 10.9.2008

Jesenske novosti Apple

Oči ljubiteljev so bile 9. septembra uprte v San Francisco, kjer je Apple predstavil posodobljeno družino večpredstavnih predvajalnikov iPod ter nove različice spletnih servisov, ki sodijo zraven. Temeljite prenove je bil deležen model iPod Nano, ki ima zdaj nekoliko bolj zaobljeno ohišje in zaobljene robove zaslona, ki še naprej meri po diagonali dva palca. Na zunaj je še največja novost ta, da si lahko Nano odslej kupci omislijo v kar devetih različnih mavričnih barvah.

Zato pa je več novosti pod pokrovom oziroma v samem uporabniškem vmesniku. Apple je v Nano vgradil merilnik pospeškov, ki samodejno obrne sliko, denimo pri predvajanju video posnetkov, ko ga obrnemo na bok. Če predvajalnik nekoliko potresemo isti mehanizem poskrbi, da predvajalnik preklopi na naslednjo naključno izbrano skladbo. Zaniva je tudi funkcija Genius, ki ob izbrani skladbi v zbirki poišče druge posnetke, ki najbolj sodijo k stilu trenutno poslušne glasbe. Seveda ta funkcija močno sloni na opisih skladb v spletni zbirki iTunes. Četrta generacija modela iPod Nano je na voljo v različicah z 8 ali 16 GB RAM, v ZDA pa bo zanj potrebno odšteti 149 oziroma 199 dolarjev.

Po tem, ko je Apple predstavilo drugo generacijo telefonov iPhone je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo tega deležen tudi model iPod Touch, ki sloni praktično enaki zasnovi, le da nima telefonskih funkcij. Zato pa se oddolži z vmesnikom Wi-Fi, vgrajenim spletnim brskalnikom, vgrajenim zvočnikom, prav tako pa premore merilnik pospeškov za krmiljenje predvajalnika z gesturami. Tako kot doslej je na voljo s pomnilnikom velikosti 8 GB, stane pa 229 dolarjev.

Novi predvajalniki so seveda potrebovali tudi prenovo programskega predvajalnika iTunes, ki zdaj v različici 8 prinaša podporo za funkcijo Genius, pri čemer ob dovoljenju uporabnikov igralne sezname posreduje na strežnik. Na ta način na podlagi zaznavanja različnih običajev pri vrstnem redu poslušanih glasb bolj učinkovito svetuje glasbo po okusu poslušalca. Grafično prijetnejše je prebiranje seznamov, kjer program samodejno izpisuje naslovnice glasbenih in video vsebin. Zanimivo je tudi dejstvo, da se je med ponudnike vrnila hiša NBC Universal, ki je pred časom prekinila sodelovanje z Appleom.

Apple iPod Nano.

Apple iPod Nano.

Apple iPod Touch.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji