Objavljeno: 30.5.2011

Junijska številka revije Monitor

Danes lahko na prodajnih policah že najdete novo številko revije Monitor. Tokrat smo se lotili nekaj bolj poletnih tem, glavni članek pa se vrti okoli spletnega dostopa na počitnicah. Kje, koliko, za koga. Preverili smo cene in možnosti dostopa na Hrvaškem, zbrali pa vse različne možnosti glede na potrebe in želje. Ko pa se odpravite na počitnice, priporočamo ogled našega preizkusa torbic, ki praktično vsakemu fotoaparatu omogočajo delovanje tudi več metrov pod vodo.

Pri preizkusih omenimo še velik preizkus pogonov SSD. Gre za "diske", ki so po hitrosti svetlobna leta pred klasičnimi, torej vrtečimi si diski, opazno pa pospešijo tudi delovanje računalnikov. Končno so se cene že nekoliko spustile, tako da se že splača premisliti o tovrstni nadgradnji računalnika. Letos so zelo velika zgodba tablični računalniki, končno pa je Applov iPad dobil resnejšo konkurenco. Preizkusili smo dva tablična računalnika, ki ju poganja nova različica operacijskega sistema Android 3.0 (oziroma Honeycomb). Gre za Samsungov Galaxy Tab 10.1v ter Acerjev Iconia Tab A500.

V našem laboratoriju sta se znašli tudi dve izredno zmogljivi grafični kartici, Nvidia Geforce GTX 590 ter AMD Radeon HD 6990, vsaka velja čez 600 evrov, seveda si boste lahko prebrali o njuni dejanski zmogljivosti. Hkrati pa se je nabralo nekaj novih pametnih telefonov s sistemom Android, med njimi tudi izredno zmogljivi Samsung Galaxy S II, pa tudi cenejši Huawei Ideo X5.

V programskih vodah si lahko preberete članek o lišpanju namiznega okolja. Tu se nismo omejili le na okolje Windows, temveč smo opisali tudi olepšanje Mac OSXa ter Linuxa.

Med nasveti se najde kar nekaj koristnega, od enostavne obdelave fotografij (recimo tistih počitniških) pa do uporabe Googlovih zemljevidov na pametnih telefonih.

Pišemo pa tudi različnih možnostih izboljšav za priljubljeni spletni brskalnik Firefox. Zopet pa smo zbrali nekaj (malce naprednejših) osnov za začetnike v Applovem operacijskem sistemu.

Vse to in še več najdete v tokratni številki Monitorja, starejši članki pa so na voljo v spletnem arhivu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji