Oglasno sporočilo
Objavljeno: 1.12.2022

Kaj je Schmorlova hernija?

Schmorlova hernija je vrsta hernije pri kateri gre za zdrs jedra medvretenčne ploščice, skozi končno ploščo telesa vretenca, v telo sosednjega vretenca. Schmorlova hernija je najmanj problematična med vsemi vrstami hernije in običajno poteka asimptomatsko.

Medicofit-schmorlova-hernija

Včasih pa se pojavijo simptomi in ob postavitvi diagnoze ter prisotnosti težav priporočamo fizioterapevtsko obravnavo v kliniki Medicofit. S kvalitetnim diagnostičnim pregledom vam bomo analizirali telesno držo in gibanje, ter za vas pripravili rehabilitacijski program.

Rehabilitacijski program bo sestavljen samo za vas pri katerem bomo upoštevali telesne specifike ter posebnosti vašega dela in hobijev. Svetovali vam bomo tudi glede ergonomije na delovnem mestu, ki je izrednega pomena pri težavah s hrbtenico.

Kaj je Schmorlova hernija?

Schmorlovo hernijo imenujemo tudi Schmorlovi vozliči in so bili v literaturi prvič opisani leta 1927. Imenujejo se po patologu Schmorlu, ki je viden pojav tudi prvi opisal. Schmorlova hernija predstavlja eno od različnih tipov hernije medvretenčne ploščice (1).

Pomemben del hrbtenice so medvretenčne ploščice

Hrbtenica je sestavljena iz serije manjših kosti, imenovana vretenca. Posamezna vretenca pa so med seboj ločena z medvretenčno ploščico ali diskom. Naloga medvretenčnega diska je absorpcija sil, pravilna razporeditev sile ter s tem omogočanje gibljivosti hrbtenice.

Medvretenčne ploščice torej delujejo kakor blazinice, ki blažijo sile delujoče na hrbtenico in omogočajo normalno premikanje. Če teh »blazinic« med vretenci ne bi bilo, bi bilo gibanje onemogočeno, kosti bi se med sabo intenzivno drgnile, kar bi prineslo bolečine, obrabo kosti itd. Tak proces se dogaja pri degenerativnih stanjih, ko se z leti medvretenčne ploščice stanjšajo in ne omogočajo več učinkovite primarne funkcije.

Sama medvretenčna ploščica je zgrajena iz zunanjega fibroznega obroča in notranjega jedra, ki je kakor gel. Na zgornjem in spodnjem delu medvretenčne ploščice najdemo tudi pomembno t. i. končno ploščo telesa vretenca (angl. vertebral body endplates), ki preprečuje, da bi se »želatinasto« jedro medvretenčnega diska izbočilo v sosednja vretenca (7).

Schmorlova hernija ali diskus hernija – kakšna je razlika?

Hernije imenujemo stanja, pri katerih se prekine (poči) zunanji vezivni obroč medvretenčne ploščice s tem nastane prosta pot notranjemu želatinoznemu jedru, da se izboči proti zunanjosti.

Diskus hernija

Pri večini hrbteničnih hernij, se to jedro izboči proti stranskemu delu. To imenujemo diskus hernija (1). Izbočeno jedro diska ob tem lahko pritisne na bližnjo živčno korenino, kar pa povzroča bolečine po poteku živča, ki je prizadeto.

V primeru, ko se diskus hernija pojavi v predelu ledvene hrbtenice, kar je najbolj pogosto, je običajno prizadet išiadični živec ob tem pa se pojavijo bolečine  v križu, zadnjici, stegnu in sevajo navzol proti stopalu. Če pa se zgodi v vratnem predelu hrbtenice, bo povzročala sevajočo bolečino vzdolž prizadetega živca po roki.

Schmorlova hernija

Pri Schmorlovi herniji pa se želatinasto jedro medvretenčne ploščice izboči v smeri navzgor ali navzdol, preko končne plošče telesa vretenca v sosednje vretence.

Diskus hernija in Schmorlova hernija se torej med seboj razlikujeta glede na to, v katero smer se izboči jedro medvretenčnega diska. Glede na to, kam pa se jedro izboči, pa potem sledijo različni simptomi (5).

Schmorlova-hernija-fizioterapija

Schmorlova hernija se pogosto pojavlja pri otrocih in mladostnikih

Diskus hernija se pogosteje pojavlja v odrasli populaciji, medtem ko je Schmorlova hernija pogosto stanje tudi v otroški dobi in najstništvu (3).

Pravzaprav naj bi se še pogosteje pojavlja pri otrocih in mladostnikih. To pa zato, ker ima medvretenčni disk pri hrbtenici otrok v primerjavi z odraslimi, večjo sposobnost vezave vode, kar posledično omogoča učinkovitejšo porazdelitev sile, ki deluje na hrbtenico in njeno absorpcijo. Manj verjetnosti je, da fibrozni obroč poči.

Na drugi strani pa imajo otroci šibkejše končne plošče vretenc in se pogosteje zgodi, da jedro diska »uide« preko svojih omejitev v sosednje vretence. Pri mladostnejših hrbtenicah je torej bolj pogosto, da se bo herniacija zgodila v vertikalni smeri preko vretenčne plošče kakor, da bi se izbočila v spinalni kanal, kot se to zgodi pri odraslih in pri diskus herniji.

Hkrati pri hrbtenici otrok in mladostnikov še ni opaznih degenerativnih sprememb medvretenčnih ploščic in zmanjšanju njihove višine in same odpornosti in tudi zato pri otrocih diskus hernija ni tako pogosta. Glede na spol se Schmorlova hernija pogosteje pojavlja pri moških (4, 6).

Kakšna je pot do diagnoze Schmorlova hernija?

Do diagnoze Schmorlova hernija lahko pridemo preko rentgenskega posnetka, še boljše pa bo nepravilnost vidna na CT ali MRI slikanju.

Zanimivo je dejstvo, da so v eni študiji kar pri 76 % ljudmi, starih med 13 in 96 let odkrili, da je bila prisotna Schmorlova hernija, čeprav ni vedno povzročala težav.

In zato, ker Schmorlova hernija velikokrat poteka asimptomatsko, se pogosto zgodi, da se stanje preko diagnostičnih posnetkov odkrije naključno. Poznamo pa primere, ko tudi Scmorlova hernija povzroča težave in bolečine. V primeru simptomov, kot so bolečine in omejitve gibljivosti, se svetuje magnetno-resonančno slikanje (2).

Zakaj nastane Schmorlova hernija

K nastanku Schmorlove hernije pripomorejo šibkejše končne ploščice telesa vretenca, skozi katere potem preide jedro medvretenčnega diska v sosednje vretence. To se lahko zgodi zaradi notranjih ali zunanjih dejavnikov povezanimi z naslednjimi stanji in obolenji:

  • Scheurmannova bolezen, pri kateri vretenca v otroštvu neprimerno rastejo in se oblikujejo tako, da so v zadnjih delih večja. To pa povzroča kifotično obliko hrbtenice in neprimerne obremenitve.
  • Prisotnost metaboličnih bolezni.
  • Degenerativne bolezni hrbtenice
  • Infekcijske bolezni, ki prizadanejo hrbtenico in okolna tkiva (5).

Največkrat pa je vzrok za nastanek travmatska poškodba s povečano silo v vertikalni smeri, ob kateri se zgodi, da se fibrozni obroč medvretenčne ploščice ne poškoduje in se zato jedro ne izboči vstran (diskus hernija), ampak vertikalno navzgor ali navzdol (4).

Simptomi

Schmorlova hernija se lahko pojavi na kateremkoli delu hrbtenice, najpogosteje pa je prisotna na zgornjih vretencih ledvene hrbtenice. Herniacija se pogosto zgodi v smeri navzgor proti prstnemu vretencu ali pa v smeri navzdol proti nižje ležečemu ledvenemu vretencu.

 Kot že rečeno je večina primerom asimptomatskih, lahko pa se izrazijo z bolečino v ledvenem predelu hrbtenice zaradi vnetja v okoliškem kostnem tkivu, ki nastane zaradi herniacije.

Fizioterapija-Medicofit-Hernija-Schmorlova

Simptomi se lahko pojavijo nenadno. Ponavadi je za to odgovorna posledica akutne poškodbe travmatskega vzroka. V primeru simptomov se na MRI posnetkih običajno vidi vnetni proces prizadetega vretenca. Pojavlja se bolečina, ki lahko vztraja tudi ponoči.

Bolečina je omejena na prizadeto področje, pacienti ne navajajo spremenjenih občutenj (mravljinčenje, zbadanje, ostra bolečina) po živčnih poteh, kot se to značilno za diagnozo diskus hernija.

Prav tako niso značilni občutki otopelosti in mišične šibkosti. Pojavijo se le bolečine (redko, a lahko so tudi zelo hude), ki omejujejo gibljivost hrbtenice (1).

Kako se zdravi Schmorlova hernija

Prvi izbor zdravljenja akutnih simptomov zaradi Schmorlove hernije je neoperativno zdravljenje. To pomeni, da za zdravljenje uporabljamo fizioterapevtske metode in tehnike (1).

Fizioterapevti klinike Medicofit bodo s sodobnimi pristopi poskušali lajšati bolečine in preko kinezioterapije in instrumentalne ter manualne terapije poskušali dosegati normalno gibljivost, če je le ta omejena.

V primeru hudih bolečin

Če so bolečine izredno hude in ne pojenjajo, se svetuje tudi farmakološki pristop protibolečinskih in protivnetnih zdravil, če so potrebne.

Pomembno je vedeti, da protibolečinskih zdravil ne jemljite neposredno pred terminom pri fizioterapevtu ali preden sami izvajate naučene vaje doma – omejeno bo namreč vaše zaznavanje bolečine in zato ne boste zmožni realno presoditi, kdaj so tehnike ali vaje preveč intenzivne.

Faze fizioterapevtske obravnave

Fizioterapevtska obravnava bo potekala v več fazah.

  • V prvi fazi se boste osredotočali na zmanjševanje akutne simptomatike, razvijali boste stabilnost hrbtenice ter vadili osnovne gibalne vzorce.
  • V drugi fazi se boste osredotočali na vzpostavljanje optimalne mobilnosti in kontrolo telesa v različnih položajih.
  • Tretja faza bo vključevala sistematično zastavljen program za povečevanje mišične moči in vzdržljivosti globokih in stranskih trebušnih mišic ter mišic hrbta.
  • V zadnji fazi pa se bomo osredotočali na kompleksne gibalne vzorce, ki vključujejo integracijo mišične strukture jedra, stabilnosti in mobilnosti celotnega telesa.

Hernija-Medicofit-Fizioterapija

V zelo redkih primerih Schmorlova hernija napreduje v tako boleče stanje, da je potreben operativni poseg. Vsekakor pa vam tudi v tem primeru svetujemo fizioterapevtsko obravnavo pred in po operativnem posegu. Skupaj bomo spremljali vaše stanje, vas telesno pripravili na operativni poseg in izvedli pooperativno rehabilitacijo.

Imeti ob sebi stalne strokovnjake, ki poznajo vaše telo in vas specifični primer, je neprecenljivo. To vam pomaga, ne samo na telesnem nivoju (hitrejše okrevanje in vračanje v boljšo telesno formo, kot ste bili prej), ampak tudi psihičnem.

Normalno je, da se ob operativnih posegih na hrbtenici pacientom vzbujajo različna vprašanja in skrbi, ki jih z neposrednim stikom s strokovnjakom lažje obvladujemo in rešujemo.

Zaključek

Schmorlova hernija je vrsta hernije medvretenčnega diska hrbtenice. Schmorlova hernija ali Schmorlovi vozliči v večini primerov ne povzročajo simptomov. Vozliči pogosto nastanejo v otroški dobi ali adolescenci. Če se pojavijo simptomi, se pogosto v odrasli dobi, v obliki bolečine in omejene gibljivosti, lahko pride do vnetja.

Med različnimi vrstami hernije medvretenčne ploščice hrbtenice, je najbolj pogosta diskus hernija. Le-ta se najpogosteje zgodi v odrasli dobi zaradi predhodnih degenerativnih sprememb na hrbtenici. Ker diskus hernija pomeni, da se jedro diska izboči preko poke fibroznega obroča proti živčnim koreninama, povzroča nevrološke simptome.

Diskus hernija in Schmorlova hernija se med seboj razlikujeta v smeri, v katero se izboči jedro medvretenčnega diska. Pri Schmorlovi herniji se to zgodi navzgor ali navdol proti sosednjemu vretencu ob čemer ne pritisne na živčno korenino in zato Schmorlova hernija ne povzroča nevroloških simptomov mehaničnega vzroka.

Simptomatska Schmorlova hernija se zdravi v večini primerov neoperativno, zelo redko je potreben operativni poseg. Svetujemo vam, da se v primeru mišično-skeletnih težav in/ali bolečin čim hitreje obrnete na fizioterapijo Medicofit. Dlje časa, kot boste čakali, daljši bo celoten proces zdravljenja in okrevanja.

Literatura

1.    Abu-Ghanem S, Ohana N, Abu-Ghanem Y, Kittani M, Shelef I., 2013. Acute schmorl node in dorsal spine: an unusual cause of a sudden onset of severe back pain in a young female. Asian Spine J. 2013 Jun;7(2):131-5.

2.    Bell, A.M., 2022. Schmorl's nodes: What are they and do they need treatment? Medical News Today. Available at: https://www.medicalnewstoday.com/articles/schmorl-nodes [16.10.2022]

3.    Diehn F, Maus T, Morris J et al. Uncommon Manifestations of Intervertebral Disk Pathologic Conditions. Radiographics. 2016;36(3):801-23.

4.    Feger, J., 2022. Schmorl nodes. Radiopaedia. Available at: https://radiopaedia.org/articles/schmorl-nodes-3?lang=us [15.10.2022]

5.    Hernandez, A., n.d. Schmorl's nodes. Available at: https://www.osmosis.org/answers/schmorls-node [15.10.2022]

6.    Roaf R. A study of the mechanics of spinal injuries. J Bone Joint Surg [Br];42: 810-23.

7.    Tomaszewski, Krzysztof A., Karolina Saganiak, Tomasz Gładysz and Jerzy A. Walocha. “The biology behind the human intervertebral disc and its endplates.” Folia morphologica 74 2 (2015): 157-68 .

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji