Objavljeno: 12.6.2023 05:00 | Teme: umetna inteligenca

­­Kaj se bo zgodilo z odvetnikom, ki je uporabljal ChatGPT?

V četrtek sta se pred zveznim sodiščem na Manhattnu zagovarjala odvetnika, ki sta nespametno uporabila ChatGPT za pripravo odgovora sodišču, v katerem sta citirala neobstoječe sodbe. Sodišču sta se opravičila in pojasnila, da nista razumela pomanjkljivosti tehnologije, ki sta jo uporabila. Sodnik bo o kazni še odločil.

Primer v resnici ni zelo pomemben, saj gre za odškodninsko tožbo zoper letalskega prevoznika Avianca. Eden izmed potnikov se je na poletu iz El Salvadorja v New York utrpel lažje poškodbe, ker ga je član osebja z vozičkom za strežbo zadel v koleno. Vmes je Avianca šla v stečaj in primer se vrti okoli vprašanja, ali je s tem odškodninski zahtevek tudi zastaral.

Tožnik se z zastaranjem ne strinja, kar je utemeljeval v vlogi, ki jo je podkrepil s citati sodb. Te pa niso obstajale, ker je odvetnik uporabil ChatGPT za pripravo besedila. Vemo, da ChatGPT halucinira in prav reference so ena izmed znanih šibkosti modela. A odvetnik tega ni vedel, kar je razumljivo. Manj je razumljivo, da izdelka pred oddajo ni preveril.

Četrtkovo soočenje na sodišču, kjer sta se morala zagovarjati odvetnika, je bilo zato zelo bizarno. Odvetnik se je posul s pepelom, dejal, da je imel napačne informacije o delovanju ChatGPT. Menil je, da ima ChatGPT dostop do virov, do katerih sam nima dostopa – kar je precej nenavaden argument. Predvsem pa je nenavadno, da tega nista popravila že takoj, ko ju je marca sodišče opozorilo, da je eden izmed navedenih primerov napačen. Spodrsljaj naj bi bil posledica malomarnosti, ne namernega zavajanja.

Sodnika zagovor ni impresioniral, zato bo o kazni še odločil.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji