Objavljeno: 20.2.2007

Kaj škodi diskom?

Trije Googlovi inžinirji so se lotili raziskave različnih vplivov na delovanje in morebitno odpoved trdih diskov, ki so ena izmed ključnih računalniških komponent Googla in drugih podjetij, ki hranijo velike količine podatkov.

Ob analizi več kot 100.000 trdih diskov s kapacitetami med 80 in 400 GB, ki jih Google uporablja od leta 2001 naprej, so prišli do nekaj presenetljivih dognanj.

Vpliv visoke temperature na odpoved diskov je neznaten (odpoved je celo bolj verjetna pri zelo nizkih temperaturah), verjetnost odpovedi pa je s časom uporabe pogojena samo pri zelo novih in zelo starih diskih.

Izdelovalec, model in leto izdelave vplivata na možnost odpovedi, slabo pa je ocenjena diagnostična tehnologija S.M.A.R.T., ki pogost ni odkrila vzroka odpovedi, v 56% primerov odpovedi pa sploh ni opozorila na napako.

Pri raziskavi so bili uporabljeni običajni trdi diski, dostopni v povprečnih prodajalnah, vendar izdelovalci in modeli niso bili razkriti. Da je disk odpovedal je pomenilo, da ga je bilo potrebno zamenjati.

http://labs.google.com/papers/disk_failures.pdf

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji