Objavljeno: 30.8.2002

Kako dolgo še HTML?

Mnoga podjetja s področja informacijske tehnologije, predvsem pa konzorcij World Wide Web (W3C), ki bdi nad spletnimi standardi, že precej časa propagirajo opisni jezik XML kot naslednji evolucijski korak v razvoju spleta. Sedaj pa kaže, da so se pri W3C odločili, da bo prehod na XML kar revolucija.

Nedavno so izdali končno specifikacijo jezika XHTML 1.1, hkrati pa sprejeli odločitve glede delovnega načrta za XHTML 2.0. Medtem ko je XHTML 1.1 združljiv z jezikom HTML, pa druga različica ne bo več, s čimer lahko strani napisane v HTML (in teh je na milijarde), postanejo neuporabne. Bistvene razlike med jezikoma HTML in XHTML je v tem, da je HTML bil razvit predvsem kot jezik za predstavitev oblike, ki se osredotoča na obliko bolj kot na vsebino; XHTML pa temelji na opisnem jeziku XML in se bolj ukvarja z vsebino, z njenim razvrščanjem, preverjanjem in prikazom.

Vendar pa je strah odveč, saj je sprejemanje XHTML-a zaenkrat precej počasno; avtorjem spletnih strani je novi jezik povečini še tuj, podjetja, ki potrebujejo 100 odstotno delujoč sistem, pa si le redko upajo eksperimentirati z novo tehnologijo, čeprav bi jim lahko bistveno olajšala delo. Poleg tega pa tudi so za prikaz spletnih strani še zmerom potrebni brskalniki in od njihovih proizvajalcev je odvisno, kako dolgo bodo vzdrževali podporo za HTML.

http://www.w3.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji