Objavljeno: 19.5.1999

Kako nevarni zvočniki

Podjetje Jerovšek Computers je včeraj sklicalo novinarsko konferenco, na kateri so pojasnili vse zaplete in dogodke v zvezi s "smrtno nevarnimi zvočniki". Podali so kronologijo dogajanja in pojasnili svoje poteze, s katerimi skušajo vsaj nekoliko popraviti storjeno poslovno napako. Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi direktor SIQ Igor Likar, ki je ponovno povedal strokovne utemeljitve, zakaj zvočniki ne ustrezajo standardu, odgovarjal pa je tudi na vprašanja iz javnosti.

- Javnost je pred dnevi močno razburkala novica, da so zvočniki, ki jih prodaja podjetje Jerovšek Computers, smrtno nevarni. Mnogi lastniki nevarnih zvočnikov Syntony MS-323 so se začeli spraševati, ali jih pri normalni rabi res lahko male napravice ubijejo. Zaskrbelo pa je tudi lastnike drugih zvočnikov in drugih računalniških naprav. Zgodba je sicer že kar stara, saj so inkriminirani zvočniki na slovenskem trgu že več kakor leto dni. Medijski preplah pa je sprožila novinarska konferenca Zveze potrošnikov Slovenije sredi aprila, na kateri so predstavniki zveze sporočili, da so na SIQ ugotovili, da zvočniki MS-323 ne ustrezajo zahtevam slovenskega standarda za varnost naprav informacijske tehnologije. Med drugim je razdalja med primarnim in sekundarnim navitjem premajhna, vtič ni dovolj izoliran, priključna vrvica pa je izolirana enojno namesto dvojno. Same malomarnosti, ki kažejo na ceneno izdelavo - kar niti ni presenetljivo, saj so se zvočniki prodajali po zelo nizki ceni.

Toda, ali gre res za smrtno nevarnost? Direktor SIQ Igor Likar kategorično izjavlja, da si ne upa trditi, da zvočniki niso smrtno nevarni. Seveda pa se taka izjava precej razlikuje od morebitne izjave, da zvočniki so smrtno nevarni. Potencialno je smrtno nevarna vsaka naprava, ki jo priključimo v hišno električno napeljavo, kajti evropska napetost 220 voltov pri določenih pogojih (velika prevodnost je nujna) lahko ubije tudi zdravega človeka, kaj šele šibkega. Podjetje Jerovšek Computers je vsega skupaj prodalo malo manj od 3000 zvočnikov, ki so potencialno nevarni. Zaradi akcije Zveze potrošnikov in poznejšega ukrepa javnega tožilstva je podjetje prenehalo prodajo, vsem uporabnikom pa je ponudilo dve možnosti - ali zamenjavo za nove zvočnike ali vrnjen denar. Ocenjujejo, da bodo imeli zaradi slabe poslovne poteze, ki jo priznavajo, okoli 6 milijonov tolarjev stroškov.

http://www.jerovsek.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji