Oglasno sporočilo
Objavljeno: 29.8.2023

Kako Omisli.si spreminja igro za zagon spletnega biznisa?

V zgodovini start-up scene je nešteto zgodb o uspehih, pa tudi o neuspehih. Spomnim se podjetja in ekipe (op. avt: ne spomnim pa se več imena, kar je “my point exactly”), ki je bilo polno obetajočih vizij in revolucionarnih idej. Vsi so bili prepričani, da bodo s svojo spletno platformo dosegli preboj na svetovni trg. Ampak usoda je imela drugačne načrte. Tim je bil kot urejeni vojaški vod, vsak dan so načrtovali, razvijali in testirali. Vendar pa so se ob vsem tem trudu, zagnanosti in vloženem času znašli v nevarni spirali. Namesto, da bi se osredotočili na svoje ključne kompetence in nekatera dela predali strokovnjakom, so se odločili, da vse naredijo sami. Njihova želja po popolnosti in natančnosti je bila tako močna, da so zanemarili osnovno pravilo vsakega start-upa: hitro se prilagajaj in ne boj se napak. Na koncu jim je zmanjkalo časa in sredstev. Niso se uspeli pravočasno lansirati na trg, saj so se preveč ukvarjali z detajli, ki bi jih lahko zaupali zunanjim izvajalcem... Vam je to kaj znano?

Nujni koraki zagonskega podjetja ali kje potrebuje pomoč vsaki startup?

Vsak startup začne s preprosto, a močno komponento - idejo. Ideja, ki je lahko rešitev za problem, ki še ni bil obravnavan, ali izboljšanje že obstoječe rešitve, ki je trenutno na trgu. To je ključno za uspeh vsakega zagonskega podjetja. Vendar pa je razvijanje te ideje in njeno preoblikovanje v uspešen spletni posel zahtevna naloga, ki zahteva več kot le strast in zagnanost. Od ustanovitve podjetja, razvoja izdelka, ustvarjanja spletne prisotnosti, do trženja in prodaje - pot do uspeha je polna izzivov. 

Tu nastopi Omisli.si - platforma, ki zagonskim podjetjem omogoča, da pošljejo brezplačno povpraševanje in prejmejo do 7 ponudb preverjenih zunanjih izvajalcev za storitve, ki so ključne za začetek in rast spletnega poslovanja.

In ja, tudi mi smo bili startup in tudi sami smo prehodili to pot. In da, to je pravzaprav PR članek, ki pade pod tretjo točko teh nasvetov.

1. Ideja: Poslovno svetovanje

Večina zagonskih podjetnikov preživi ure in ure razpravljajoč o svoji ideji s prijatelji, družino, mentorji, pa tudi popolnimi neznanci. Google postane najboljši prijatelj - brskanje, raziskovanje trga, iskanje konkurence, preverjanje idej. Morda celo najdete mentorja, ki vam pomaga oblikovati in izpiliti vašo idejo. Vse to je sestavni del procesa, vendar ne garantira uspeha. Ključnega pomena je, da vašo idejo prenesete v svet, da jo testirate v praksi, da jo izpostavite ciljni skupini. To pa zahteva več kot le idejo - potrebuje strategijo, načrt, izvedbo. 

Če se vam zdi izdelava poslovnega načrta zahtevna naloga ali če želite, da strokovnjak prevetri in preveri vašo idejo, se obrnite na izkušene ponudnike za poslovo svetovanje, ki vam lahko pomagajo pri oblikovanju vaše ideje v trdno in uresničljivo poslovno vizijo. 

2. Izvedba: Programiranje, UX / UI in grafično oblikovanje

Ko ideja dobi trdno obliko, je naslednji korak njena izvedba. Za večino spletnih podjetij to pomeni razvoj spletnega mesta, aplikacije, platforme ali e-trgovine. Ta naloga zahteva različne tehnološke spretnosti - programiranje, UX / UI in grafično oblikovanje. Vse to so ključne komponente, ki zagotavljajo, da vaša spletna prisotnost ni le estetsko prijetna, ampak tudi funkcionalna, uporabniku prijazna in optimalna za preoblikovanje obiskovalcev v stranke.

> Preverite tudi: KOLIKO STANE IZDELAVA SPLETNIH STRANI?

Tudi izbira prave tehnologije je pomembna za učinkovito delovanje vašega spletnega mesta, aplikacije ali platforme. Od odločitve, ali uporabiti PHP ali JavaScript za backend, do izbire med React ali Angular za vaš frontend - vsaka odločitev lahko drastično vpliva na vašo zmogljivost, skalabilnost in uporabniško izkušnjo. Če niste tehnično podkovani, ta odločitev zlahka postane preobremenjujoča. Vi imate idejo in se že ukvarjate z vizijo prihodkov, zato potrebujete za tehnično izvedbo pomoč, če ni član vaše startup ekipe razvijalec, seveda.

> Preverite tudi: KAKŠNE SO CENE ZA GRAFIČNO OBLIKOVANJE V SLOVENIJI?

3. Zagon: SEO, marketing, oglaševanje in PR

Ko se izdelek ali storitev uspešno razvije, je naslednji korak trženje. V digitalnem svetu je SEO - optimizacija spletnih strani za iskalnike - ključnega pomena za doseganje visoke vidljivosti na internetu. Da bi to dosegli, je potrebno razumeti, kako iskalniki delujejo in kako lahko optimizirate svojo spletno stran, da bi pritegnili več obiskovalcev. Temu radi rečemo organski promet, torej tisti, ki ga generirajo spletni uporabniki samodejno, preko prodajnih lijakov, ki smo jih vnaprej pripravili.

> Preverite tudi: KOLIKO STANE SEO OPTIMIZACIJA? 

Prav tako je pomembno razumeti, kako uporabiti socialna omrežja za povečanje prepoznavnosti vaše blagovne znamke in za dosego širokega občinstva. Ali veste, katera socialna omrežja uporabljajo vaši potencialni kupci? Ali veste, kako ustvariti privlačno vsebino, ki bo pritegnila njihovo pozornost? Ali veste, kako izmeriti uspeh svojih trženjskih prizadevanj na socialnih omrežjih?

Oglaševanje in marketing je še eno področje, ki ga mora vsak zagonski podjetnik razumeti. Ne glede na to, ali uporabljate spletno oglaševanje, kot so Google Ads ali Facebook Ads, ali tradicionalne metode oglaševanja, kot so tiskani in radijski oglasi ali televizijske reklame, morate vedeti, kako ustvariti učinkovito oglasno kampanjo, ki bo povečala vašo prepoznavnost in prodajo.

Kljub temu, da se to zdi najtežji del, pa vas čaka še ena pomembna naloga - merjenje in prilagajanje vaših kampanj za najboljši možni donos naložbe.

Analiza uspešnosti kampanje je osrčje vsakega oglaševanja. Brez natančnega spremljanja in prilagajanja vaših kampanj ne morete vedeti, ali vaši oglasi dosežejo pravo občinstvo, ali vam prinašajo želene rezultate in ali optimalno izkoristite svoj oglaševalski proračun. 

To ni enostavna naloga in zahteva določeno znanje in veščine. Potrebujete orodja za spremljanje in analizo, kot so Google Analytics, Facebook Insights ali druga orodja za sledenje konverzij. Potrebujete tudi znanje za razumevanje in interpretacijo zbranih podatkov ter spretnosti za prilagajanje in optimizacijo vaših kampanj na podlagi teh podatkov. To je proces, ki se nenehno spreminja in zahteva stalno učenje in prilagajanje.

> Preverite tudi:COPYWRITER IN LEKTORIRANJE ZA PISANJE ČLANKOV IN BESEDIL

Ko je vaš spletni posel vzpostavljen in v teku, je čas, da se obrnete na širši trg in se uveljavite kot zanesljiv, kompetenten in zaželen igralec na svojem področju. To je tam, kjer PR - odnosi z javnostmi - postane ključnega pomena. 

PR vključuje celoten niz taktik in strategij, ki pomagajo oblikovati javno podobo vašega podjetja. To vključuje, kako komunicirate s svojo ciljno skupino, kako predstavite svojo blagovno znamko in svoje izdelke ali storitve, kako se odzivate na povratne informacije in kritike ter kako se povezujete z mediji in vplivnimi osebami v vaši industriji. 

Da bi uspešno izvedli PR kampanjo, morate razumeti, kako oblikovati in pripovedovati svojo zgodbo, kako najbolje izkoristiti različne kanale in platforme za dosego in vključevanje vaše ciljne skupine ter kako meriti in analizirati učinkovitost vaših PR prizadevanj. 

Kvalitetno PR vključuje tudi krizno komunikacijo - kako se odzvati, ko stvari gredo narobe, kako obvladovati negativne povratne informacije ali kritike in kako obrniti te izzive v priložnosti za izboljšanje in rast.

Če tega ne obvladate sami, ali želite, da se ukvarjate z razvojem podjetja, kontaktirajte preverjene PR agencije

> Preverite tudi: KAKO PRODUKTNA FOTOGRAFIJA VPLIVA NA SPLETNI MARKETING IN OGLAŠEVANJE?

4. Nujno zlo: Računovodstvo in davčno svetovanje

Vsaki startup se mora spoprijeti z računovodstvom in davčnim svetovanjem. Ta aspekt poslovanja je pogosto označen kot "nujno zlo", saj je kljub svoji zahtevnosti in kompleksnosti ključnega pomena za uspešno delovanje podjetja.

Računovodsko vodenje podjetja vključuje sledenje vsem finančnim transakcijam, pripravo računovodskih izkazov, izvajanje notranjih revizij in skladnost z zakonodajo. To so naloge, ki zahtevajo natančnost, pozornost do detajlov in razumevanje računovodskih principov.

Davek je še ena pomembna komponenta podjetniškega sveta. Vsako podjetje mora biti v skladu z davčno zakonodajo in pravilno obračunavati in plačevati davke. To vključuje razumevanje, kaj je obdavčljivo, kako izračunati davčne obveznosti, kako izpolniti in oddati davčne prijave ter kako načrtovati davke za optimizacijo davčnih obveznosti.

Vsak startup potrebuje računovodstvo, slej kot prej, pa bo potreboval tudi davčno svetovanje. Tako pač je. Ti strokovnjaki vam lahko pomagajo pri vodenju vašega poslovnega knjigovodstva, pripravi finančnih poročil in skladnosti z davčnimi zakoni. 

Vendar pa zaposlitev računovodje ni vedno praktična ali stroškovno učinkovita rešitev, zlasti za mala podjetja ali start-upe. Zunanje izvajanje ali outsourcing je odgovor na vaše vprašanje!

5. Težave: Pravno svetovanje

Pravno svetovanje je še ena obveza, ki se je ne da kar tako zaobiti, če želite uspešno in legalno poslovati. Vsak startup, ne glede na svoje področje, se bo prej ali slej srečal s pravnimi vprašanji. To je lahko povezano s pogodbami z dobavitelji, pogodbami o zaposlitvi, intelektualno lastnino, pravili in predpisi v vaši industriji, pa tudi s potencialnimi pravnimi spori.

Pravni svetovalci in pravniki so tukaj, da vam pomagajo razumeti in navigirati po teh pravnih vodah. Z njihovo pomočjo lahko zagotovite, da so vaše poslovne operacije v skladu z zakonom, da ste zaščiteni pred morebitnimi pravnimi tveganji in da so vaše pravice in interesi vedno zaščiteni.

Čeprav je morda privlačno, da bi poskušali opraviti pravno delo sami, da bi prihranili denar, je to lahko zelo tvegano. Pravo je zapleteno področje, ki se nenehno spreminja, in napake lahko stanejo veliko več, kot bi stalo najeti pravnika.

Kot startup imate veliko možnosti, ko gre za pravno svetovanje. Lahko zaposlite interno pravno ekipo, najamete zunanjega pravnega svetovalca ali se obrnete na pravne storitve, ki so specializirane za zagonska podjetja. Kljub temu, da pravno svetovanje ni poceni, je to investicija, ki se vam lahko izplača na dolgi rok. 

6. Priložnosti: Pomoč pri prijavi na razpise

Pomembno je, da startupi ne zanemarjajo možnosti prijave na različne javne in zasebne razpise. Razpisi so odlična priložnost za pridobitev financiranja, povratnih ali nepovratnih sredstev, ki vam lahko pomaga pri zagonu ali razvoju vašega podjetja. Poleg tega so lahko tudi priložnost za mreženje, pridobivanje novih partnerjev in strank ter za izboljšanje vašega poslovnega modela in strategije.

Vendar pa je postopek prijave na razpise pogosto kompleksen in zahteven. Zahteva natančno pripravo dokumentacije, razumevanje pogojev in kriterijev razpisa ter razvijanje prepričljive strategije in predstavitve vašega podjetja. 

K sreči so tukaj podjetja, ki vam pomagajo črpati sredstva iz aktualnih razpisov.

Ko startup zraste 📈

Zdravje na delovnem mestu

Zdravje na delovnem mestu je pogosto prezrto, a je izjemno pomembno za produktivnost in uspešno delovanje vašega startupa. Dolge ure, stres in pritiski povezani z zagonom podjetja, lahko negativno vplivajo na zdravje in dobro počutje vaše ekipe. 

Investiranje v zdravje in dobro počutje vaših zaposlenih se lahko obrestuje z zmanjšanjem bolniške odsotnosti, večjo produktivnostjo ter bolj zadovoljnimi in motiviranimi zaposlenimi. 

Zdravje na delovnem mestu lahko vključuje zagotavljanje zdravih prigrizkov in pijač, spodbujanje gibanja in telesne aktivnosti, organiziranje delavnic o stresu in upravljanju z njim, masaža in joga na delovnem mestu, dostava sadja in zdravih malic ter ustvarjanje pozitivne in podpore vredne delovne kulture.

Spodbujanje zdravega življenjskega sloga na delovnem mestu ne pomeni samo skrbi za fizično zdravje zaposlenih. Mentalno zdravje je prav tako ključno. Zato je pomembno, da se zavedate potencialnih znakov izgorelosti, tesnobe ali depresije med zaposlenimi in da zagotovite ustrezno podporo in svetovanje.

Čiščenje poslovnih prostorov

Čiščenje poslovnih prostorov je "nice to have" storitev za vzdrževanje zdravega in produktivnega delovnega okolja. Čisti in urejeni prostori prispevajo k zadovoljstvu zaposlenih, hkrati pa se zmanjšuje možnost za širjenje bolezni in okužb. 

Čeprav se morda zdi, da je najem čistilnega servisa razkošje, ki si ga lahko privoščijo le velika podjetja, je to naložba, ki se lahko dolgoročno izplača. Čistilna služba lahko zagotovi redno in temeljito čiščenje, ki ga zaposleni morda ne morejo ali ne želijo opravljati. Poleg tega lahko čistilci poskrbijo za čiščenje težko dostopnih mest in uporabo specializirane opreme, ki je morda ni v vašem podjetju. 

Zato je smiselno razmisliti o zunanji čistilni službi, ki bo poskrbela za redno čiščenje vaših poslovnih prostorov. Ko izbirate čistilno službo, je pomembno, da preverite njihove reference, izkušnje, cene in seznam storitev, ki jih nudijo. Ne pozabite tudi na zavarovanje - v primeru nesreče ali škode, ki bi jo povzročil čistilec, boste želeli biti prepričani, da ste zaščiteni.

Teambulding

Teambuilding ali gradnja ekipe je ključnega pomena za uspeh vsakega start-upa. To so novodobni sindikalni izleti. Sposobnost sodelovanja in vzpostavljanje močnih vezi med člani ekipe lahko pripomorejo k večji produktivnosti, boljšemu vzdušju na delovnem mestu in večji zvestobi podjetju. 

Organizacija teambuilding dogodkov, kot so delavnice, izleti ali družabne igre, je odličen način za krepitev tima in spodbujanje timskih vrednot. Ti dogodki omogočajo članom ekipe, da se bolje spoznajo, razvijajo medsebojno zaupanje in se naučijo bolje sodelovati.

Prednosti dobro zasnovanega teambuildinga so večplastne. Zaposleni se lahko bolje spoznajo, povežejo na osebnejši ravni in oblikujejo močnejše delovne odnose. To lahko vodi do boljše komunikacije in večje sodelovalne kulture v podjetju. Poleg tega je lahko teambuilding tudi odlična priložnost za prepoznavanje in obvladovanje konfliktov na delovnem mestu.

Ko razmišljate o organizaciji teambuilding aktivnosti, je pomembno, da se osredotočite na aktivnosti, ki so zabavne, sproščujoče in ki spodbujajo sodelovanje. Izogibajte se konkurenčnim aktivnostim, ki lahko privedejo do rivalstva ali napetosti med člani ekipe. Namesto tega izberite aktivnosti, ki spodbujajo sodelovanje in skupinsko delo.

Omisli.si: Več kot le digitalna platforma

Omisli.si se je uveljavil kot go-to platforma, ki startup podjetjem nudi brezplačno možnost oddaje povpraševanja in prejemanja do sedem ponudb za storitve, ki jih potrebujete za svoj spletni posel. Predstavlja tudi hitro in enostavno možnost pregleda seznamov preverjenih ponudnikov, ki so specializirani za različna področja - od marketinga, pravnih storitev, čistilnih servisov do teambuilding aktivnosti. S tem omogoča, da jih hitro kontaktiraš in sodelovanje začneš takoj.

Zdaj pa veselo na delo!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji