Objavljeno: 7.11.2003

Kartice SIM tudi za javni WiFi

Ena izmed poglavitnih težav pri javnih dostopnih točkah WiFi je način obračunavanja uporabe, saj ponudniki dostopa nimajo možnosti pošiljanja računov uporabnikom brez predhodnih nastavitev. Rešitev za to težavo je ponudilo združenje WLAN Smart Card Consortium, ki je razvilo specifikacijo WLAN SIM 1.0, način prijave v omrežja WiFi z uporabo pametnih kartic, podobno kot so kartice SIM za mobilne telefone.

Delovanje WLAN SIM kartice je podobno delovanju GSM SIM kartice, saj skrbi za identifikacijo uporabnika, ki nato prejme račun, poleg tega pa kartica skrbi tudi za šifriranje podatkov, kar je prav tako velik problem omrežij WiFi. Postopki šifriranja so namreč dokaj zapleteni in se razlikujejo od omrežja do omrežja, zato morajo uporabniki načeloma vpisovati dolge šifre in spreminjati nastavitve svojih omrežij, če želijo vključiti šifriranje.

Ponudniki javnih dostopnih točk WiFi bi tako zgolj morali namestiti programsko opremo za preverjanje uporabnikov, ki bi prebrala njihove kartice WLAN SIM in se preko zalednih sistemov povezala z njegovim ponudnikom brezžičnega dostopa do interneta ter odobrila ali zavrnila prijavo. Še bolj koristne pa bi bile kartice za poslovne uporabnike, saj bi kartice lahko vsebovale tudi vse podatke za vzpostavitev VPN povezave z njihovimi krajevnimi omrežji, kar bi jim omogočilo neposredno povezavo z delovnim mestom.

Čeprav je rešitev pripravljena za vpeljavo, pa prepreko predstavlja dejstvo, da kartice WiFi nimajo rež za vstavljanje pametnih kartic, prav tako z njimi ni opremljena tudi večina prenosnikov. Pri združenju zato razvijajo nadaljnje specifikacije, ki bi omogočile tudi uporabo mobilnih telefonov in njihovih SIM kartic za preverjanje, vendar si morajo pred tem zagotoviti še podporo mobilnih operaterjev, ki bi morali tehnologijo WLAN SIM vgraditi v svoje SIM kartice.

http://www.wlansmartcard.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji