Objavljeno: 1.6.2003

Kazen za Deutsche Telekom

Evropska komisija je po pobudi Vodafonovega hčerinskega podjetja Arcor in drugih v Nemčiji monopolistu Deutsche Telekom naložila 12,6 milijona evrov kazni. DT namreč manjšim novonastalim ponudnikom telekomunikacijskih storitev še vedno določa previsoke cene za uporabo njihove telefonske parice. Gigantu, ki je v minulem letu tonil v rdečih številkah, so zato naložili 12,6 milijonov evrov kazni.

Evropski komisarji menijo, da so cene, ki jih je Nemški regulator nastavil prvega maja letos, še vedno previsoke. Trdijo, da morajo največji evropski telekomunikacijski operaterji zmanjšati cene za uporabo paric, ali pa dvigniti svoje cene za končne uporabnike - da bi se lahko tudi manjši ponudniki vključili v boj za tržni delež.

Nemški Telekom že pripravlja pritožbo na Evropskem sodišču, saj so po njihovem prepričanju cene pravilno nastavljene. Evropski komisarji pa pravijo, da so nastavljene najvišje dopustne cene. Obenem poudarjajo, da je Deutsche Telekom v letih 1998-2001 ponudnikom storitev za uporabo parice obračunaval ceno, ki je bila višja od DT-jeve cene za končne uporabnike - tako so učinkovito zavirali razvoj tekmecev in obdržali monopolni tržni delež.

DT ima sicer v Nemčiji 95-odstotni tržni delež in je vodilni ponudnik širokopasovnega in klicnega dostopa do interneta, pravi komisar Mario Monti. Samo v prvem letošnjem četrtletju so imeli od prodaje za 13,6 milijard evrov prihodkov, zato se jim kazen naj ne bi pretirano poznala pri dobičku. Evropska komisija bo zadevo ponovno preverila čez dva meseca in ustrezno ukrepala.

http://www.telekom.de

http://europa.eu.int/comm

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji