Objavljeno: 29.10.2013

Kdo je kdo v regiji Adriatic

Po izsledkih raziskave, ki jo že četrto leto zapored pripravlja IDC Adriatics  so skupni prihodki prve stoterice oz. t. i. Top 100 IT podjetij Adriatic, lansko leto upadli za 1,8 odstotka.

So pa ta podjetja v letu 2012 ustvarila 2,52 milijarde evrov skupnih prihodkov od prodaje in zaposlovala nekaj več kot 14 tisoč oseb, kljub upadu prihodkov se je namreč število zaposlenih povečalo za štiri odstotke. Prvo mesto na lestvici še vedno zaseda podjetje M San Group, regionalni distributer s sedežem v Zagrebu s prihodki v višini  214 milijonov evrov, med prvih pet pa so se kot v lasnkem poročilu uvrstili še ComTrade, slovenska Avtera, globalni ponudnik IBM  in regionalni sistemski integrator S&T Group.

"Po umirjeni zabeleženi rasti v letu 2011 so vodilna IT podjetja v regiji zabeležila upad prihodkov v preteklem letu" pojasnjuje Boris Žitnik, glavni analitik in direktor  IDC Adriatics in dodaja, da so razlike med državami v regiji in med kategorijami ponudnikov precejšnje, kar kaže na konjunkturo v posameznih državah ter večje ali manjše sposobnosti posameznih podjetij, da se prilagodijo zaostrenim pogojem poslovanja: «Prihodki 100 največjih IT podjetij v Sloveniji in na Hrvaškem so upadli, v Srbiji in Bosni in Hercegovini so se povečali, a v Makedoniji stagnirali. Razlike med dosežki posameznih ponudnikov se gibljejo od visoke rasti do ostrega upada njihovih prihodkov".

V kategoriji vodilnih ponudnikov storitev in programske opreme so bila lani vodilna ista tri podjetja, kot v letu 2011: ComTrade, S&T Group in Asseco SEE.

Med distributerji je vodilna že omenjena M San Group, sledi pa Avtera s sedežem v Ljubljani in PiN Computers iz Novega Sada.

Med globalnimi tehnološkimi ponudniki s podružnicami v naši regiji pa tako kot lani vodi IBM, drugo mesto pa je obdržal Oracle. Pri IDC sicer pristavljajo, da pri mednarodnih tehnoloških ponudnikih prihodki njihovih podružnic praviloma ne prikazujejo tudi skupnega prometa, ki ga v regiji ustvarjajo. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji