Objavljeno: 16.6.2002

Kitajska stroga glede sevanja mobilnih telefonov

Zaradi strahu pred zdravstvenimi posledicami, ki bi jih lahko imelo sevanje mobilnih telefonov in baznih postaj, na Kitajskem razmišljajo o uvedbi bistveno strožjih standardov glede največje dovoljene količine sevanja. Sevanje mobilnih naprav se meri z enoto SAR, oziroma lastno stopnjo vpijanja, v wattih na kilogram. V večini držav je najvišja dovoljena meja sevanja naprav 2 W/kg, medtem ko nameravajo na Kitajskem uzakoniti 1 W/kg.

Predstavniki proizvajalcev mobilnih telefonov in operaterji so že izrazili nasprotovanje taki pobudi, saj vpliv sevanja mobilnih naprav na zdravje še ni bil dokazan. Predstavniki kitajskih oblasti, ki sicer ne slovi po visokih okoljevarstvenih standardih, se sklicujejo na neke študije, ki pa jih ne želijo imenovati.

Predstavniki Nokie so povedali, da je večina njihovih aparatov sicer usklajena tudi s tem standardom, vendar pa obstajajo možnosti odstopanja pri vsakem modelu. Podobno kot ostali izdelovalci mobilnih telefonov, bi tudi Nokia morala posebej za kitajsko tržišče odpreti center za raziskave in razvoj, ki bi skrbel za izdelavo ustreznih aparatov. Medtem ko bi sprejetje teh standardov stalo proizvajalce mobilnih telefonov nekaj sto milijonov dolarjev, operaterji ne bi odnesli tako poceni; njihovi stroški se ocenjujejo na poltretjo milijardo dolarjev. Da bi zadostili standardom, bi operaterji namreč morali bistveno povečati gostoto baznih postaj, kar pa je seveda tudi zdravstveno vprašljivo početje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji