Objavljeno: 15.9.2008

Kitajski štirijedrnik bo nared prihodnje leto

V svetu procesorjev x86 se je zadnje desetletje poskusila peščica podjetij, a so prav vsa izginila iz svetovnega tehnološkega zemljevida. Kljub temu skupina kitajskih znanstvenikov verjame, da lahko izdelajo procesor, konkurenčen sodobnim rešitvam iz tabora podjetij AMD ter Intel. Kitajski štirijedrnik, znan pod imenom Godson 3, naj bi luč sveta ugledal prihodnje leto.

Skupina kitajskih inženirjev ter raziskovalcev s tamkajšnje Akademije znanosti se namreč v svetu mikroprocesorjev preizkuša že tretjič. Njihovi prvi rešitvi Godson ter Godson 2, znani tudi kot Loongson ter Loongson 2, sta bili prešibki za resno konkurenco procesorskima gigantoma, zato tudi relativno nizka cena ni bila jamstvo za uspeh. Z Godsonom 3, ki se bo predstavil prihodnje leto, naj bi bilo drugače.

Godson 3 bo 64-bitni štirijedrni MIPS RISC procesor in bo premogel 200 dodatnih ukazov, ki mu bodo pomagali pri izvajanju x86-kode. V procesor bo integriran tudi pomnilniški krmilnik za DDR2-pomnilnik. O zmogljivostih je še prezgodaj govoriti, vendar zastavljena arhitektura veliko obeta, še posebej se nad njo navdušuje odprtokodna skupnost in z njo povezani proizvajalci. Morebiti pa bo Godson 3 kraljeval v najrazličnejših multimedijskih predvajalnikih, saj mu visokoločljive vsebine ne bodo delale težav.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji