Objavljeno: 12.11.2004

Kljub poravnavi nova tožba Novella

Družba Novell je v začetku novembra prejela 536 milijonov dolarjev od Microsofta za umik tožbe glede operacijskega sistema Netware. Novell se je s tem tudi umaknil iz tabora, ki je EU nudil podporo v tožbi proti Microsoftu zaradi zlorabe monopola na trgu operacijskih sistemov. Le nekaj dni za tem pa je Novell na okrožnem sodišču v državi Utah vložil novo tožbo proti programskemu velikanu.

Razlog za novo tožbo je Microsoftova zloraba monopola na trgu pisarniških programov. Novell trdi, da je v letu 1994, ko je bilo podjetje lastnik urejevalnika besedil WordPerfect in preglednice Quattro Pro, Microsoft zadrževal tehnične podatke o operacijskem sistemu Windows, tako da Novell s svojimi programi ni mogel enakovredno tekmovati na trgu pisarniške programske opreme.

Novell trdi, da je prav to razlog za veliko zmanjšanje tržnega deleža njegovih programov, ki je od leta 1990 do leta 1996 padel iz skoraj 50 odstotkov na 10 odstotkov, medtem ko je tržni delež Microsoftove zbirke Office v tem času zrasel na skoraj 90%.Podjetji sta se v okviru pred kratkim sklenjene poravnave že poskušali dogovoriti tudi o odškodnini za ta spor, vendar nista uspeli doseči dogovora.

http://www.microsoft.com

http://www.novell.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji