Objavljeno: 3.9.2003

Kljub uspehu se Motorola umika iz Symbiana

Podjetje Symbian, ki razvija istoimenski operacijski sistem za t.i. pametne mobilne telefone in je v lasti največjih proizvajalcev mobilnih telefonov in opreme, je objavil zelo vzpodbudne poslovne rezultate za prvo polletje 2003. Število prodanih telefonov s tem sistemom je namreč naraslo za več kot 1000 odstotkov, iz 230 tisoč na 2,68 milijona, temu primerno pa so se povečali tudi prihodki od licenc in sicer iz 1,5 milijona angleških funtov na kar 10,5 milijona. Symbianov OS se nahaja v telefonih kot so Nokia 7650, 3650 in Communicator, Sony Ericsson P800, v kratkem pa bosta na voljo tudi Siemens SX-1 in Motorola A920.

Prav slednji proizvajalec mobilnih telefonov pa je hkrati s predstavitvijo aparata sporočil, da se je že dogovoril o prodaji svojega deleža v Symbianu, bojda predvsem zaradi tega, ker nočejo biti vezani na zgolj en operacijski sistem, hkrati pa je ravno poteklo pet let od ustanovitve podjetja, s čimer je nehalo veljati določilo, ki je partnerjem preprečevalo odprodajo deležev. Nedavno so pri Motoroli predstavili prvi pametni telefon z Linuxom, poleg tega pa nameravajo v nekaterih napravah uporabiti še en operacijski sistem lastne izdelave. Kot so povedali predstavniki podjetja, je Motoroli veliko pomembnejša podpora za javo, ki je neodvisna od operacijskega sistema in tako omogoča bolj neodvisen razvoj programov in iger.

Motorola namerava svoj 19-odstotni delež v Symbianu za 57 milijonov funtov prodati dvema izmed večjih lastnikov, finski Nokii in britanskemu Psionu. Nokia bo poslej največji, 32-odstotni lastnik Symbiana, sledil bo Psion s 31 odstotki, med ostalimi lastniki ima večji delež le še Ericsson (17 odstotkov), medtem ko imajo Matsushita Electric, Siemens, Samsung in Sony Ericsson manj kot 10 odstotkov podjetja.

http://www.symbian.com

http://www.motorola.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji