Objavljeno: 28.5.2002

Kmalu novi Solaris 9

Družba Sun naj bi do letošnjega junija izdala različico 9 operacijskega sistema Solaris, njihove različice okolja Unix, ki bo zamenjal dosedanji Solaris 8. Ena pomembnejših razlik bodo izboljšani varnostni mehanizmi, tako za operacijski sistem, kot za programsko opremo. Podjetje Sun je razkrilo, da bo z novim sistemom s pomočjo zbirke orodij iChange tudi lažje postaviti in vzdrževati strežnik, vendar naj bi ta orodja postopoma prihajala na tržišče leto do leto in pol. Novi sistem naj bi bil zgrajen precej bolj modularno, kar bo omogočilo različne namenske uporabe, podobno kot to počne podjetje Microsoft z njihovimi različicami operacijskega sistema Windows.

Poleg dosedanjih načinov oddaljenega dostopa (rcp, rsh, telnet in X11) bo imel Solaris 9 popolnoma integriran t.i. "varni shell" (Secure Shell), ki deluje s protokoli, za katere so značilna strogi sistemi avtorizacije in šifrirano izmenjevanje podatkov. "Varni shell" sistema Solaris 9 uporablja šifrirne algoritme DEC, 3DES, AES in Blowfish, seveda pa bo podpiral tako sedanji internetni protokol IPv4, kot bodoči IPv6. Novi sistem ima tudi posebne zapreke, ki hekerjem onemogočijo vdore v strežnik v primeru t.i. "buffer overflows" (prekoračenja spomina). To je najpogostejši način vdora, ko izvršilna datoteka, recimo virus, v spominu računalnika nakopiči toliko nesnage, da ta ne zmore več; v tem trenutku lahko hekerji vidijo dovoljenja za vstop v "root".

Solaris 9 pa bo vseboval tudi okolje Kerberos V5. Kerberos je sistemski program, ki so ga razvili pri MIT, omogoča pa pomikanje po računalniüki mreži sicer nezdružljivih sistemov (kot so strežniki Unix in Windows), ki pa podpirajo Kerberos.

Novi Solaris 9 bo imel v paketu tudi požarni zid imenovan SunScreen, različico 3.2. Ta podpira navidezna zasebna omrežja (VPN) in proxy za spletne strežnike, ftp strežnike, telnet in SNMP strežnike. Deloval bo na 32-bitnih in 64-bitnih jedrih za procesorje Sparc in Intel Solaris. Solaris 9 bo vseboval tudi generator naključnega števila, ki je izjemno pomemben za šifriranje podatkov.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji