Objavljeno: 3.4.2003

Kmalu prikazan delujoč Palladium

Iz Microsofta so sporočili, da bodo na svojih letošnjih tehničnih srečanjih pričeli prikazovati prve delujoče različice varnostne tehnologije imenovane Osnova varnega računalništva naslednje generacije (Next-generation secure computing base - NGSCB), prej znane pod razvojnim imenom Palladium. Tehnologija sestoji iz programskega in strojnega dela, končnim kupcem pa naj bi bila po napovedih na voljo leta 2005 v naslednji različici operacijskega sistema Windows, ki trenutno nosi razvojno ime Longhorn.

NGSCB bo tako prvič predstavljen maja na konferenci WinHEC v New Orleansu, kjer bodo Microsoftovi razvijalci prikazali delovanje na že dodelani strojni opremi in ne v emulatorju, hkrati pa bodo predstavili tudi več tehničnih podrobnosti o tehnologiji. Strojni del tehnologije je poseben čip, imenovan element podpore varnosti (Security Support Component - SSC), ki ga Microsoft razvija skupaj s proizvajalcema procesorjev Intel in AMD, programski del, imenovan >>nexus<< pa so razvili sami.

Po doslej znanih podatkih o NGSCB naj bi rešitev znotraj računalnika ustvarila dodatno okolje, ki omogoča varne povezave med programi, pomnilnikom in ostalo strojno opremo. Za te šifriranje teh povezav skrbi čip SSC, znotraj tega dodatnega okolja pa lahko uporabnik poganja nekatere za varnost ključne programe kot sta denimo protivirusni program ali požarni zid, saj je poskrbljeno za neokrnjenost teh programov.

Seveda bodo lahko uporabljani le programi, ki jih bo certificiral Microsoft, kar skrbi mnoge manjše ponudnike programske opreme. Hkrati pa mnoge uporabnike skrbi dejstvo, da naj bi NGSCB vseboval tudi zelo strogo podporo za upravljanje digitalnih avtorskih pravic, kar bi lahko onemogočalo uporabo nelegalnih posnetkov MP3 in DivX. Pri Microsoftu takšna namigovanja zavračajo in razlagajo, da NGSCB ne bo vplival na programe in datoteke v samem okolju Windows, krati pa so obljubili, da bodo izvorno kodo nexusa odprli mnogim neodvisnim inštitucijam in partnerskim podjetjem.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji