Objavljeno: 6.3.2009

Ko je prostora vedno premalo

Omrežne diske oziroma naprave NAS (Network Attached Storage) smo ne dolgo tega v naši reviji že preizkušali. Takrat smo opozorili na to, da se je segment trga, ki meri na domače uporabnike, začel razvijati prav v zadnjem času in po dobrega pol leta temu znova pritrjujemo. V zadnjih mesecih se je na prodajnih policah pojavilo za to področje precejšnje število novih izdelkov. In prav je, da se jim spet podrobneje posvetimo.

Podroben opis zgodovine razvoja omrežnih diskov ter delovanja smo podali že v lanski majski številki, zato bomo tokrat omenili le najosnovnejše. Naprava NAS je v svojem bistvu pravzaprav pravi računalnik, vsebuje namreč svoj namenski procesor, osnovno ploščo, krmilnik diskov ter vgrajen operacijski sistem, večinoma gre za prirejen sistem Linux. Do datotek znotraj krajevnega omrežja najpreprosteje pridemo kar prek okenskega deljenega diska oziroma Linuxove Sambe, napravo pa skoraj vedno upravljamo prek spletnega vmesnika. Omejitve naprave so povsem odvisne od njene lastne strojne ter programske opreme, zato ne obremenjuje povezanih računalnikov (kot na primer zunanji diski z vmesnikom USB). Prav o teh omejitvah je treba razmišljati ob nakupu, saj nadgradnje strojne opreme, razen diskov, niso možne. Pri slednjih nam izdelovalci večinoma puščajo povsem proste roke, saj precej naprav na trgu sploh ni mogoče kupiti z diski, pri preostalih pa lahko izbiramo med vsaj dvema različnima ponudbama. Vstavljanje in zamenjava diskov je bolj ali manj preprosto opravilo, ki ne bi smelo povzročati težav niti manj izkušenim uporabnikom.

Za dodatno varnost shranjenih podatkov skrbijo redundančna polja. Naprave, namenjene domačim uporabnikom, večinoma vsebujejo en ali dva diska. To pomeni, da je možnost redundance majhna. Prav tako si jo le malokdo sploh želi uporabljati, saj v primeru dveh diskov to pomeni izgubo enega celotnega diska. Resna uporaba redundančnega polja je smiselna šele pri polju z oznako 5, to pa je mogoče šele pri treh oziroma večinoma štirih diskih.

Nadaljevanje in zaključek članka si lahko prebrete na spodnji povezavi.

http://www.monitor.si/clanek/prostora-je-vedno-premalo/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji