Objavljeno: 1.3.2009

Kodiranje gre v oblak

Razvoj programskih izdelkov, še posebej odprtokodnih, postaja vse bolj skupinsko delo, pogosto celo med avtorji, ki živijo geografsko na povsem različnih koncih sveta. Da bi olajšali in izboljšali razvoj tovrstnih projektov, so pri organizaciji Mozilla, oziroma njenemu raziskovalnem oddelku Mozilla Labs, urejevalnik kode, ki v celoti deluje kot spletni servis, omogoča pa urejanje lokalno hranjenje in oddaljene kode - preprosto v spletnem brskalniku.

Mozilla Bespin je trenutno še eksperimentalno orodje, ki pa lepo nakazuje, kako se bo morda jutri odvijalo skupinsko kodiranje v spletnem oblaku. Bespin je v celoti napisan v JavaScriptu, uporaba namenskih knjižnic pa omogoča, da uporabnik hitro obdeluje kodo ne glede na količino podatkov. Tako kot vsi sodobni urejevalniki kode tudi Bespin razpozna sintakso posameznih jezikov in razvijalcu pomaga pri strukturiranemu pisanju kode. Trenutno je podprto kodiranje v JavaScriptu in HTML-u, za zdaj pa še ni podpore za jezike, ki potrebujejo prevajanje.

Najmočnejši adut urejevalnika Bespin je seveda zmožnost skupinskega dela. Avtorji načrtujejo orodja za skupno urejanje kode, trenutno sporočanje med razvijalci, v pripravi je celo grafični prikaz, kdo trenutno dela na posameznem delu kode in kakšen je status celotnega projekta. Trenutna razvojna različica je odprta za javnost, avtorji pa še nabirajo ideje, kaj vse bi vključili v tovrstno orodje.
Introducing Bespin from Dion Almaer on Vimeo.

http://labs.mozilla.com/projects/bespin/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji